Hjælp:Bevaringsstatus: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Manscher, fjerner ændringer fra 83.89.111.223 (bidrag)
No edit summary
Linje 1:
Disse definitioner på bevaringsstatus er anvendt i taxoboksene i artiklerne på Wikipedia.
 
For truede [[art]]er og arter der menes at være uddøde efter [[1500]] er definitionerne baseret på [[IUCN]]'s ('''I'''nternational '''U'''nion for '''C'''onservation of '''N'''ature and Natural Resources) [[Rødliste]]-kategorier fra [[1994]] (version 2.3) og [[2001]] (version 3.1). Herunder ses en simplificeret oversigt over kategorierne.
 
* <font color="teal">'''UnderLav observationrisiko'''</font> ('''LR'''): Arten er vurderet, men kvalificerer ikke som sårbar, moderat truet eller kritisk truet. Denne kategori består af tre underkategorier:. '''cd'''Kategorien (Afhængigblev af bevaringsindsats), hvor en svækket bevaringsindsats kunne forrykke den økologiske balance, så arten flyttes overophævet i enversion kategori for et højere risikoniveau, '''nt''' (næsten truet)3.1 og '''lc'''underkategorierne (ikke truet). Denne kategori indeholder almindelige arter, samt arter hvor der måske erblev grundlavet til bekymring,kategorier selvomeller artensamlagt ikkemed iandre øjeblikket er direkte truetkategorier. Eksempler på dyrUnderkategorierne i denneversion kategori2.3 kunne være [[leopard]]en og [[spækhugger]]en.er:
**'''Ikke truet''' ('''lc'''). Denne kategori indeholder almindelige arter, samt arter hvor der måske er grund til bekymring, selvom arten ikke i øjeblikket er direkte truet. Den er blevet til kategori i version 3.1 ('''LC'''). Eksempler på dyr i denne kategori kunne være [[leopard]]en og [[spækhugger]]en.
**'''Afhængig af bevaringsindsats''' ('''cd''') Hvor en svækket bevaringsindsats kunne forrykke den økologiske balance, så arten flyttes over i en kategori for et højere risikoniveau. Denne underkategori blev samlagt med NT (næsten truet) i version 3.1.
**'''Næsten truet''' ( '''nt''') Arten er tæt på kvalificering som sårbar. Den er blevet til kategori i version 3.1 ( '''NT''').
* <font color="brown">'''Sårbar'''</font> ('''VU'''): Der er en stor risiko for at arten [[uddød|uddør]] i vild tilstand på længere sigt. Et eksempel på en art i denne kategori kunne være [[Hvid haj|den hvide haj]].
* <font color="deeppink">'''Moderat truet'''</font> ('''EN'''): Arten er i meget stor risiko for at uddø i den nærmeste fremtid. Eksempler er [[blåhval]] og [[Panda|stor panda]].