The Evil Dead: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m robot: automatisk teksterstatning: (-» +", -« +"); kosmetiske ændringer
m Gendannelse til seneste version ved H92Bot, fjerner ændringer fra Broadbot (bidrag)
Linje 5:
| billedetekst =
| originaltitel =
| genre = Gyser<br />Fantasi<br />Spænding
| instruktør = [[Sam Raimi]]
| producer = [[Sam Raimi]]<br />[[Bruce Campbell]]<br />[[Robert Tapert]]
| manuskript = [[Sam Raimi]]
| skuespillere = [[Bruce Campbell]]<br />[[Ellen Sandweiss]]<br />[[Betsy Baker]]<br />Hal Delrich<br />Teresa Tilly |
| musik = [[Joe LoDuca]]
| fotografering =
Linje 27:
'''''The Evil Dead''''' (også kendt som ''Evil Dead'', ''The Book of The Dead'', ''Sam Raimi's The Evil Dead'' og ''The Evil Dead: The Ultimate Experience in Grueling Terror'') er en [[USA|amerikansk]] [[gyserfilm]] fra [[1981]], skrevet og instrueret af [[Sam Raimi]] og med [[Bruce Campbell]], [[Ellen Sandweiss]] og [[Betsy Baker]] i hovedrollerne. Filmen bliver regnet som en af de største klassikere i gysergenren.
 
== Handling ==
{{spoiler}}
Fem universitetsstuderende venner skal tilbringe en weekend i en hytte i en skov i [[Tennessee]]. Det de ikke ved er at hyttens tidligere beboer var en professor som havde fundet ''Dødens bog''. Vennerne finder bogen i hyttens kælder og afspiller et bånd med oversættelsen af indholdet. Da vækker de ondskaben til live som findes i skoven omkring hytten, og en efter en bliver de dræbt og gjort om til deadites (zombier). Filmen slutter med at skovens usynlige ondskab kommer farende mod den sidste overlevende, Ash (Campbell).
{{endspoiler}}
 
== Medvirkende ==
* [[Bruce Campbell]] .... Ashley 'Ash' J. Williams
*[[Ellen Sandweiss]] .... Cheryl
Linje 39:
*[[Theresa Tilly]] .... Shelly
 
== Baggrund ==
Efter at have skrevet en skoleopgave om ''[[Necronomicon]]'' ([[latinsk sprog|lat.]] ''"«de dødes bog"»'') af [[H.P. Lovecraft]], bestemte Sam Raimi sig for at skrive en film centreret omkring bogen. Sammen med sine bedste venner Bruce Campbell og [[Robert Tapert]] dannede de filmselskabet [[Renaissance Pictures]] for at filme manuskriptet. De havde imidlertidigt ikke nok penge til at finansiere en helaftens spillefilm, og for at skaffe investorer filmede de en kortere version af historien, kaldet ''Within The Woods''. Denne blev vist rundt omkring i Detroit, og klarede tilslut at skaffe dem et budget på $375.000.
Et filmteam på 37 mennesker blev samlet, og filmen blev skudt over en periode på tre måneder. De ville oprindelig filme i [[Michigan]], men siden de mente det ville blive for koldt (de begyndte i [[november]] [[1979]]) flyttede de produktionen til [[Tennessee]]. Den vinter var det unaturlig varmt i Michigan, og unormalt koldt i [[Tennessee]]. Med i crewet var specialeffectmanden [[Tom Sullivan]], og filmens succes skyldes mange af hans realistiske løsninger.
Filmoptagelserne var planlagt til seks uger, men blev udvidet til tolv. Alligevel tog det to år før filmen var færdig. I løbet af den tid var budgettet for længst brugt op, og gutterne måtte tage mange ekstrajobs for at få filmen færdig.
Linje 46:
Filmen havde premiere på Redford Theatre i [[Detroit]] [[15. oktober]] [[1981]] under orginaltitlen ''The Book Of The Dead''. Filmen ankom fra [[New York]], hvor den var blevet klippet, samme dag som premieren fandt sted. I [[maj]] [[1982]] blev den vist på [[Filmfestivalen i Cannes]], hvor blandt andet [[Stephen King]] var i salen. Han var ud af sig selv af begejstring, og med hans citat på plakaterne, blev filmen lanceret i resten af [[USA]], under titlen ''The Evil Dead'' (efter tips fra producenten [[Irvin Shapiro]] om at ingen ville se en film om en bog af frygt for at de måtte læse i 90 minutter).
 
== Censur ==
Der blev lagt meget arbejde i sminken på filmen, så alle voldsscenerne er godt beskrivende. Dette førte til at filmen blev forbudt i flere lande, blandt andet [[Tyskland]] og [[England]]. Kritikken mod filmen gjorde den meget populær på video, også i de lande den var forbudt, hvor piratkopier og importerede bånd florerede. Først i [[2001]] blev filmen tilladt vist uklippet i [[England]] og [[Tyskland]].
 
== Opfølgere ==
Filmen har fået to opfølgere, ''[[Evil Dead II]]'' i [[1987]] og ''[[Army of Darkness]]'' i [[1993]]. Hver af efterfølgerne har indeholdt mere og mere humor, så meget at sidstnævnte ofte ikke regnes som en ordentlig gyserfilm, men mere som en [[parodi]]. Hver af opfølgerne begyndte med en lille introduktion til historien. Denne introduktion var så lang (og med en del forandringer fra originalhistorien) i [[Evil Dead II]], at mange tror at det drejer sig om en genindspilning af filmen.
 
Linje 56:
Det er også blevet produceret fire computerspil baseret på filmen. ''The Evil Dead'' (til [[Commodore 64]]), ''Evil Dead: Hail to the King'' (til [[PlayStation]], [[Sega Dreamcast]] og [[PC]]), ''Evil Dead: A Fistful of Boomstick'' (til [[PlayStation 2]] og [[Xbox]]) og ''Evil Dead: Regeneration'' (til PlayStation 2, Xbox og PC).
 
== Trivia ==
* Hytten de egentlig skulle filme i, var ikke ledig da de kom til [[Tennessee]], så de måtte finde en ny. Denne havde ikke kælder, så disse scener måtte filmes på Robert Tapers forældres gård.
* De to fiskere de unge møder på vej til hytten, er [[Sam Raimi]] og [[Rob Tapert]].
* Bilen de kører i er Raimis Oldsmobile. Denne bil har været med i alle hans film til og med i hans [[western]] ''[[De hurtige og de døde]]''.
 
== Eksterne henvisninger ==
*{{imdb navn|id=0083907|navn=The Evil Dead}}
*[http://www.deadites.net Deadites Online]