Grønspætte: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
SilvonenBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: ms:Burung Belatuk Sisik
m Ændrer kategori, jvf. WP:A/PL; kosmetiske ændringer
Linje 21:
'''Grønspætten''' (''Picus viridis'') er en [[Spætter|spætteart]], der lever i det meste af [[Europa]] og også i [[Danmark]] samt i det vestlige [[Asien]]. Arten bliver 32 cm lang og vejer 200 g.
 
== Udbredelse ==
Indtil starten af det tyvende århundrede levede grønspætten i stort set hele Danmark, arten forsvandt dog fra Sjælland og øerne. Det sidste par ynglede i [[Tisvilde hegn]] i [[1902]]. I dag yngler arten med ca. 500 par hovedsageligt i [[Jylland]]. I de seneste år har man konstateret en tilbagegang for arten, da den tilsyneladende er forsvundet fra mange skove i det nordlige jylland og i sønderjylland. Endvidere udgør fjorde og bælter betydelige spredningsbariere for arten, hvilket måske er en forklaring på artens totale absent fra Sjælland og øerne. Der forekommer dog stadig grønspætter på Fyn, omend meget fåtalligt. Af lokaliteter på Fyn kan nævnes Svanninge bakker og Hindsgavle batteriplantage.
 
Grønspætten fouragere hovedsageligt på jorden, hvor spætten ofte tager myrer. Derfor er det essentielt for arten at have tilgang til overdrev, heder eller enge, der ligger i umiddelbar tilknytning til skovene.
 
== Kilder/Eksterne henvisninger ==
*[http://www.dofbasen.dk/ART/art.php?art=08560 DOF's beskrivelse af Grønspætten.]
 
Linje 35:
 
[[Kategori:Spættefugle]]
[[Kategori:DanskeFuglearter fuglearteri Danmark]]
 
[[az:Yaşıl ağacdələn]]