Sarpsborg: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Fjerner selvhenvisning
m Småret
Linje 38:
|landiso = NO
}}
'''Sarpsborg''' er en kommune i [[Østfold]], [[Norge]]. Den grænser i nord mod [[Våler i Østfold|Våler]] og [[Skiptvet]], i øst mod [[Rakkestad]] og [[Halden]], og i vest mod [[Fredrikstad]] og [[Råde]].
 
== Industri ==
Sarpsborg er en industriby, og store internationale koncerner som Borregaard har hovedsæde i byen. En af Norges største industrikoncerner [[Orkla ASA]] har formelt hovedsæde i Sarpsborg. Det ikke ukendte navn i Norge;, Sefa, har sin oprindelse i Sarpsborg Elektriske Fabrikker. (S.E.Fa)Denne fabrik producerede bl.a. det i Norge kendte "Sarpsborgkomfuret".
 
Sarpsborg Pap & Papirfabrik, senere Sarpsborg Papp ("Pappen"), nu Peterson Sarpsborg, blev også tidligere regnet som en af hjørnestensbedrifterne i kommunen. Ejerne af Sarspborg Pap etablerede også Glomma Papp, som i dag fremstår som en af landets ledende emballagefabrikker.
 
== Historie ==
''Sarpsborg by'' er Norges tredje ældstetredjeældste by. Den blev grundlagt med navnet [[Borg]] i [[1016]] af [[Olav den Hellige]]. [[Borg]] var fra sin grundlæggelse og frem til kongens fald i 1030 Norges hovedstad. Den blev brændt og totalskadet af svenskerne i [[1567]]. Indbyggerne valgte da at flytte nærmere havet langs [[Glomma]], og dannede en ny by, der som i [[1569]] fik navnet [[Fredriksstad]], oppkaltopkaldt etterefter den daværende kong [[FredrikFrederik II]]. Senere har man fjernet genitivsformengenitivformen, sådan at den i dag hedder [[Fredrikstad]].
 
På stedet [[Gleng]] var alt, som det var før. Fra [[1837]] var Sarpsborg en del af [[Tune]] herred, men i [[1839]] blev Sarpsborg skilt ud, og den nye by som efterhånden havdevar groet op på den gamle plads, fik bystatus.
 
Sarpsborg er også et "[[prestegjeld]]" og navnet på et [[Sarpsborg provsti|provsti]] i [[Den norske kirke]].
 
== Relationer ==
Sarpsborg er venskabsby med [[Betlehem]], [[Berwick-Upon-Tweed]] (StrobritannienStorbritannien), [[Södertälje]] (Sverige), [[Grand Forks]] (USA), [[Struer]] (Danmark) og [[Forssa]] (Finland).
 
== Tusindårssted ==
Kommunens [[tusindårssted]] er Sarpsborg torv, som har en central plads i byen. Der blev lavet planer og en model over, hvordan detman var ønsketønskede, at torvet skulle se ud. Denne proces er endnu ikke færdig.
 
== Kendte sarpinger (indbyggere) ==