Fugleinfluenza: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m + skabelon {{Influenza}}
m +nyt afsnit om faren for mutation, og at en svinestald er en perfekt inkurbator for nye virusarter: Svinet er et pattedyr som vi, men vi går ikke så tæt sammen og snude ved snude og i den varme
Linje 9:
Sygdommen betragtes med stor alvor overalt i verden, fordi den er en trussel mod den erhvervsmæssige avl af fugle. Hvis dyrene på store fjerkræfarme bliver smittet, må de alle nedslagtes omgående for at hindre videre smitte, og den økonomiske omkostning ved den fremgangsmåde kan ramme samfundene hårdt og i øvrigt hæmme verdenshandlen med fjerkræprodukter.
 
== Faren for mutation ==
Det mest alvorlige perspektiv ved denne influenza er dog risikoen for, at virus'et skal [[mutation|mutere]], sådan at det kan smitte direkte mellem mennesker. Et sandsynligt sted hvor dette kan ske er på en [[Industri|industriel]] [[svine]]-farm, hvor mange dyr går tæt sammen varme med dårlig udluftning og uden dagslys; et perfekt miljø for nye virusarter at opstå. Det er en almindelig erfaring, at sygdomme bliver langt mere aggressive ([[virulens|virulente]]), når virusvirusset har overvundet artsbarriérenartsbarrieren. I den slags tilfælde kan det koste tab af menneskeliv, før der er dannet resistens i befolkningen (se, som det er sket ved [[mæslinger]], [[syfilis]] og, [[denDen spanske syge]]). Derfor har frygten for enog [[epidemi]]Influenzapandemien blandt mennesker ført til en stor efterspørgsel på lægemidlet [[Tamiflu2009]]. I forbindelse med spredningen af smitten taler man desuden om risikoen for en [[pandemi]], som betegner en global spredning af smitten blandt mennesker).
 
== Se også ==
*[[Fugleinfluenza i Danmark]]
*[[Den spanske syge]]
*[[Svineinfluenza]]
*[[Influenzapandemien 2009]]
 
== Eksterne referencer ==