Nordkorea: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Linje 95:
Nordkorea har et temperet [[kontinentalklima]] med fire udprægede årstider. Det meste af den årlige nedbørsmængde falder i [[Monsun]]tiden (jangma) i tidsrummet fra juni til august. Vintermånederne er kendetegnet af kulde og tørke. Om efteråret er landet ofte ramt af hvirvelstorme.
== Økonomi ==
Nordkoreas økonomi er organiseret efter stalinistisk model, og staten kontrollerer mere end 90 procent af alt arbejde. Landets økonomi er en af verdens mest centralstyrede og isolerede. 95 procent af alle varer som findes i landet kommer fra den statsejede industri, og fødevareproduktionen er organiseret i store kollektiver. Nordkorea eksporterer tekstiler, metaller og landbrugsprodukter. På grund af at selvforsyningen er højt prioteret er både eksport og import relativt lav. Landet blev hårdt ramt da [[Sovjetunionen]], den vigtigste vigtigste handelspartner, i 1991 ophørte med at eksistere. Den manglende billlige sovjetiske [[olie]] var en af af de væsenligste årsager til at industrien siden kun har produceret på halv kraft.
Gennemsnitsalderen var ifølge WHO-angivelser i 2004 faldet til 65 år for mænd og for kvinder til 68 år. Den gennemsnitlige børnedødelighed var i 2004 på 5,8%