Osimotraktaten: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m robot Tilføjer: no:Osimotraktaten; kosmetiske ændringer
m retter
Linje 3:
'''Osimotraktaten''' ([[italiensk]]: '''Trattato di Osimo''', [[kroatisk]]: '''Osimski sporazum''', [[slovensk]]: '''Osimski sporazumi''') er en [[traktat]] som blev underskrevet [[10. november]] [[1975]] af [[Jugoslavien]] og [[Italien]] i [[Osimo]] i [[Ancona]]. Denne fastslog den endelige deling af [[Fristaten Trieste]]. Traktaten er skrevet på [[Fransk (sprog)|fransk]] og trådte i kraft [[11. oktober]] [[1977]].
 
Traktaten bygger på en gensidig forståelse som blev indgået i [[London]] i [[1954]], som gav en midlertidig civil administration over zone A og zone B, henholdsvis til Italien og JugoslavirnJugoslavien. Osimotraktaten er en formalisering af denne midlertidige aftale. Zone A, som inkluderer byen [[Trieste]], blev til den italienske [[Trieste (provins)|provins Trieste]], men Jugoslavien blev garanteret fri adgang til havnen i Trieste.
 
== KritikkKritik i ItaliaItalien ==
Den italienske regering mødte stærk kritik for at have underskrevet traktaten. Italienske nationalister afviste ideen om at opgive områdeneområderne på [[Istrien]]-halvøen som længe havde haft en stor italiensk befolkning og været en del af Italien i 25 år, i tiden mellem [[1. verdenskrig]] og slutningen af [[2. verdenskrig]]. Endvidere blev det hævdet at traktaten ikke gav nogen beskyttelse af de italienske minoriteter på jugoslavisk side, som den heller ikke gjorde for den [[SlovenirnSlovenien|slovenske]] minoritet i den italienske zone. Spørgsmålet om minoriteternes situation blev udsat til senere behandling.
 
== Slovensk og kroatisk uafhængighed ==