Bagsværdfortet: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
udvidet
Linje 4:
[[Billede:Bagsværdfortet 755-25pct.jpg|thumb|Tegningsbilag med fortets Monier-konstruktioner]]
[[Billede:Matrikelkort-med-banefoering.jpg|thumb|Matrikelkort med midlertidig jernbanes linieføring]]
'''Bagsværdfortet''' indgik i [[Københavns Landbefæstning]]. Det blev påbegyndt i [[1892]] (grunden blev erhvervet 1. august 1892, og der blev afholdt licitation 2. august 1892, og betonarbejderne var færdige i august [[1893]]. Fortet var i brug indtil 1920.fæstningens Detendegyldige ernedlæggelse et kasematteret, betonstøbt trekantfort med tør grav, og det er magen tili [[Gladsaxefortet1920]]. Fortet indgik i fortkæden på[[Kaptajn]] [[NordfrontenEdvard Rambusch]] og skullestod hindrefor enopførelsen fjendtligefter indtrængenretningslinjer mellemfra [[Gladsaxe Fortoberstløjtnant]] og [[LyngbyE.J. FortSommerfeldt]]. Fortets glacis, eneder observationstårn og stormgitter ervar stadigfæstningens intaktarkitekt.
 
Det er et [[kasemat]]teret, [[beton]]støbt trekantfort med tør grav, og det er magen til [[Gladsaxefortet]]. Fortet indgik i fortkæden på [[Nordfronten]] og skulle hindre en fjendtlig indtrængen mellem [[Gladsaxe Fort]] og [[Lyngby Fort]]. Fortets [[glacis]], ene observationstårn og [[stormgitter]] er stadig intakt.
Som noget nyt i forhold til Fortunfortet blev der ved støbningen af fortets hvælvinger i etageadskillelsen og dækket anvendt Monier-konstruktion (jernbeton). Dette ses ved, at hvælvingerne i fortet er mere flade end hvælvingerne i f.eks. Fortunfortet. Forholdet mellem hvælvingernes buehøjde og buespænd er i Bagsværdfortet 1:10, hvor spændet i forter uden Monier-konstruktioner er 1:4. Med samme buehøjde gav Monier-konstruktionerne større rummelighed.
 
Som noget nyt i forhold til [[Fortunfortet]] blev der ved støbningen af fortets hvælvinger i etageadskillelsen og dækket anvendt Monier-konstruktion ([[jernbeton]]). Dette ses ved, at hvælvingerne i fortet er mere flade end hvælvingerne i f.eks. Fortunfortet. Forholdet mellem hvælvingernes buehøjde og buespænd er i Bagsværdfortet 1:10, hvor spændet i forter uden Monier-konstruktioner er 1:4. Med samme buehøjde gav Monier-konstruktionerne større rummelighed.
 
Fortet var bl.a. bestykket med 8 stk. 120 mm Haubitser. Fire var anbragt i forsvindingstårne på fortdækket, de øvrige fire skulle bestryge fortets grav med 2 i struben og 2 i kaponieren. De fire haubitser til dækning af graven kunne også anvendes til beskydning af terrænet omkring fortet.
Line 18 ⟶ 20:
 
[[Kategori:Københavns Befæstning]]
[[Kategori:Bagsværd]]
 
Læs evt. mere om Danmarks Naturfredningsforenings fredningssbestræbelser på: [http://www.dn.dk/Default.aspx?ID=2526]