Ægte laurbær: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m robot Tilføjer: sq:Dafina (bimë); kosmetiske ændringer
+ Trivia
Linje 14:
| art = Laurus nobilis
}}
 
'''Ægte Laurbær (''Laurus nobilis'')''' er et [[stedsegrøn]]t træ med en bred, kegleformet krone og opstigende grene. Barken er først glat og lysegrøn med rødlig solside, men senere bliver den brun. Gamle grene og stammer får en smalfuret, sortgrå bark. Knopperne sidder spredt, og de er små og kegleformede med blanke, røde knopskæl. Bladene er elliptiske og læderagtige med kruset og tandet rand. Oversiden er skinnende mørkegrøn, mens undersiden er lysegrøn. Blomstringen sker i marts-april, hvor man kan se de små, 4-tallige blomster sidde i korte stande ved skudspidserne. De enkelte blomster er bleggule til grøngule. Frugterne ligner oliven i form og størrelse. De er først grønne, men bliver sorte ved modenhed.
 
;Ikke-synlige træk
Rodnettet er kraftigt og dybtgående (hvis der ellers er godt dræn). Planten sætter talrige rodskud og bryder villigt fra stød. Blomsterne dufter sødligt, og bladene karhar en kraftig, krydret duft. Laurbær kan generelt ikke klare sig på friland i Danmark, da planten dør ved temperaturer under -15 °C. Der findes dog enkelte eksemplarer på meget beskyttede steder, bl.a. på [[Christiansø]].
 
;Størrelse
Line 28 ⟶ 29:
'''Laurbærblade''' anvendes som [[krydderi]] i kød- og fiskeretter. Bladene kan anvendes både tørrede og friske. De koger normalt med i retten, men fiskes op inden servering. Specielt [[Tyrkiet]] er eksportør af laurbærblade. Der er kun smag på de laurbærblade, som gror køligt i bjergene.
 
== Trivia ==
I gammel [[græsk mytologi]] blev nymfen [[Daphne (græsk mytologi)|Daphne]] omdannet til en laurbærbusk, for at undslippe guden [[Apollon]]s tilnærmelser. Apollon reagerede ved at lave sig en krans af laurbærblade og bære den som hovedprydelse. I det gamle [[Rom]] blev krigsherrer og helte hyldet med en krans af laurbærblade. Bl.a. den [[romersk]]e [[kejser]] [[Cæsar (romersk kejser)|Cæsar]] er ofte afbildet med en laurbærbladskrans om hovedet.
* Ægte Laurbær må ikke forveksles med [[Laurbær-Kirsebær (Prunus laurocerasus)|Laurbær-Kirsebær (''Prunus laurocerasus'')]] som nok er [[stedsegrøn]] ligesom Laurbær, men som tilhører en anden plantefamilie, [[Rosen-familien]].
 
* I gammel [[græsk mytologi]] blev nymfen [[Daphne (græsk mytologi)|Daphne]] omdannet til en laurbærbusk, for at undslippe guden [[Apollon]]s tilnærmelser. Apollon reagerede ved at lave sig en krans af laurbærblade og bære den som hovedprydelse. I det gamle [[Rom]] blev krigsherrer og helte hyldet med en krans af laurbærblade., Blbl.a. den [[romersk]]e [[kejser]] [[Cæsar (romersk kejser)|Cæsar]] er ofte afbildet med en laurbærbladskrans om hovedet.
----
Ægte Laurbær må ikke forveksles med [[Laurbær-Kirsebær (Prunus laurocerasus)|Laurbær-Kirsebær (''Prunus laurocerasus'')]] som nok er [[stedsegrøn]] ligesom Laurbær, men som tilhører en anden plantefamilie, [[Rosen-familien]].
 
{{Krydderurter}}