Manilabugten: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
ny
 
m robot Tilføjer: no:Manilabukten; kosmetiske ændringer
Linje 3:
'''Manilabugten''' er en bugt som skaber udmærkede havneforhold i det centrale [[Luzon]], [[Filippinerne]]s største ø. I bugten er [[Manila]]s havn. Bugten er på sit snævreste hvor den møder det [[Sydkinesiske Hav]] i vest; kun 19 [[kilometer|km]] bred. På det bredeste er den på 48 km. [[Mariveles (Bataan)|Mariveles]], i provinsen [[Bataan]], har en lille havn ved nordsiden af bugtens munding. På sydsiden, en del længere inde, er det kloformede [[Sangley Point]], hvor den tidligere [[Cavite Naval Base]] lå.
 
Bugten er omgivet af vulkaner på alle kanter, de fleste af dem døde eller sovende. [[Bataanhalvøen]] ligger i nordvest, og i syd er provinsen [[Cavite]].
 
I bugtens munding er der flere små øer. Den største er [[Corregidor]], som er tre 3 kilometer fra Mariveles på Bataan, og som sammen med øen Caballo, deler mundingen til bugten i en nordlig og en sydlig sejlingskanal. Corregidor var tungt befæstet af amerikanerne da [[2. verdenskrig]] brød ud i [[Stillehavet]]. I sydkanalen er øen El Fraile, og noget længere ude og mod syd er øen Carabao. El Fraile med sine 16.000 m² har ruiner efter det amerikanskopførte [[Fort Drum (El Fraile)|Fort Drum]], et øfort som skulle forsvare sydkanalen.
Linje 11:
Der var vigtige krigshandlinger i bugten i [[1898]] og [[1942]].
 
== Eksterne henvisninger ==
 
*[http://www.concretebattleship.org Fort Drum:Concrete Battleship of the Philippines]
Linje 25:
[[fr:Baie de Manille]]
[[it:Baia di Manila]]
[[pamja:Manila Bayマニラ湾]]
[[lt:Manilos įlanka]]
[[nl:Baai van Manilla]]
[[jano:マニラ湾Manilabukten]]
[[pam:Manila Bay]]
[[pl:Zatoka Manilska]]
[[pt:Baía de Manila]]