Simon Rattle: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
intro
No edit summary
Linje 13:
Det var en opførelse af [[Mahler]]s [[2. symfoni (Mahler)|2. Symfoni]], der sendte '''Simon Rattle''' til tælling rent musikalsk. Han mener selv, at det var ved denne lejlighed som 11-årig, han bestemte sig for at dirigere. Ifølge Rattle blev interessen for det 20. århundredes musik vakt allerede her.
 
Som 15-årig fik han samlet sit første professionelle orkester i [[Liverpool]]. Samtidig spillede han percussion i [[Merseyside Youth Orchestra]], hvor han hurtigt blev kendt som superenergisk med et musisk talent ud over det sædvanlige. Få år senere stod han som dirigent for samme orkester.
 
I [[1971]], da han var 16, kom han på [[Royal Academy of Music London]]. Det lykkedes ham stort set at undgå klaverundervisningen; til gengæld kunne han komme farende ind i kantinen og spørge, om der var folk, der havde en halv eller hel time tilovers til lige at gennemspille [[Anton Bruckner|Bruckners]] 7., for den ville han nemlig godt lige prøve at dirigere.
 
Efter at have prøvet kræfter med bla. [[London Sinfonietta]], [[Nash Ensemblet]] og [[BBC Scottish Symphony Orchestra]] kom så, i [[1980]], turen til [[Birmingham Symfoniorkester]]. Med hård træning, brillante repertoirer og en hjælpende hånd fra Birminghams byråd udviklede Rattle gennem 80' erne og 90'erne orkestret enormt.
 
Samtidig med hans interesse for det 20. århundredes musik instuderer Rattle med stor succes værker af ældre dato, bla. med Oplysningstidens Orkester. Ikke på originalinstrumenter, men med datidens opførelsesteknik. Det får ham til at fremstå som en helstøbt dirigent, der magter det meste. En rolle han har bibeholdt, og som han høster stor anerkendelse for.
 
Han gæstedirigerer verdens bedste orkestre og har vundet masser af internationale priser, både for sine [[EMI]] indspilninger og for sine koncerter. I [[1993]] vælges han til årets kunstner at musikmagasinet Gramophone.
 
Simon Rattle har nu skrevet kontrakt med et af verdens mest prestigefyldte orkestre, Berliner Filharmonikerne.<ref>[http://www.dr.dk/Musik/Arkiv/Leksikon/R/142748.htm Simon Rattle - dr.dk/Musik/Arkiv/Leksikon]</ref>
 
== ReferencerEksterne henvisninger ==
* [http://www.dr.dk/Musik/Arkiv/Leksikon/R/142748.htm Simon Rattle] på [[Danmarks Radio|DRs]] [[DR's musikleksikon|musikleksikon]]
{{Reflist}}
 
{{DR Musiklex}}