Emil Poulsen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
udvidet fra Kraks BB
Linje 1:
[[Fil:Poulsen Emil.jpg|thumb|200px|Emil Poulsen]]
'''Christian Emil Poulsen''' ([[9. juli]] [[1842]] i [[København]] - [[8. juni]] [[1911]] i [[Helsingør]]) var en kgl. dansk skuespiller og titulær [[professor]]. Poulsen er blevet beskrevet som en fremragende karakterskuespiller og sceneinstruktør, der spillede et meget omfattende repertoire. Han var far til [[Johannes Poulsen]] og [[Svenn Poulsen]] og bror til [[Olaf Poulsen]].
 
Emil Poulsen var søn af postbud Poulsen, blev student fra [[Metropolitanskolen]] [[1860]] og tog [[filosofikum]] [[1861|året efter]]. Han studerede [[klassisk filologi]], debuterede på [[Det Kongelige Teater]] [[1867]] som [[Erasmus Montanus]], blev kgl. skuespiller [[1880]], sceneinstruktør [[1893]] og tog afsked fra teatret [[1900]], hvorefter han var æstetisk konsulent ved [[Dagmarteatret]] [[1906]]-[[1909]]. Han var [[Ridder af Dannebrog]] og [[Dannebrogsmand]].
Poulsen er blevet beskrevet som en fremragende karakterskuespiller og sceneinstruktør, der spillede et meget omfattende repertoire. Han var far til [[Johannes Poulsen]] og bror til [[Olaf Poulsen]].
 
Han var gift med Anna f. Næser, f. 8. marts i København, datter af [[Kaptajn (militær)|kaptajn]] i [[Søetaten]] J.A.K. Næser og hustru f. Schønberg. Han er begravet på [[Frederiksberg ældre kirkegård]].
 
== Hovedroller ==
Gert Westphaler; Bisp Nikolas i ''Kongsemnerne''; Bertran de Born; Leander i ''Fruentimmerskolen''; Leander i ''Maskeraden''; Prins Julian i ''Amanda''; Peter i ''Capriciosa'': Ejbæk i ''Eventyr paa Fodrejsen''; Ambrosius; Prinsen i ''Der var engang —''; Prins Henrik i ''Kong Henrik IV''; Biskop Popo i ''Palnatoke''; Biskop Rudolf i ''Dronning Margareta'': Knud i ''Axel og Valborg''; Hertug Abel i ''Erik og Abel''; Shylock i ''Købmanden i Venedig''; Anders Lundestad i ''De Unges Forbund''; Konsul Berniek i ''Samfundets Støtter''; Advokat Helmer i ''Et Dukkehjem''; Hjalmar Ekdal i ''Vildanden''; Ejlert Løvborg i ''Hedda Gabler''; Alfred Almers i ''Lille Eyolf''; Borkmann i ''John Gabriel Borkmann''; ''Tartuffe''; ''Misantropen''; Araolphe i ''Fruentimmerskolen'': De Ryons i ''Damernes Ven'': Sannæs og Advokat Berent i ''En Fallit''; Tygesen i ''Geografi og Kærlighed''; Malcolm i ''Puppe og Sommerfugl''; Ali i ''Ved Bospenis''; Ridder Peder i ''Middelalderlig''; Vølund i ''Vølund Smed''; Gaiman i ''Garnian i Worse''; Han i ''Surrogater'' og Arthur Hansen i ''En Skandale''.
 
==Kilder ==
* ''[http://www.rosekamp.dk/kbb1910/P.htm#POULSEN%20Emil Kraks Blaa Bog 1910]''
 
==Eksterne henvisninger==