Hauke-Haien-Kog: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Bot: Retter Commons-skabeloner
m Småret
Linje 1:
[[Fil:Hauke-Haien-Koog 02.jpg|thumb|Hauke-Haien-Kog]]
'''Hauke-Haien-Kog''' (dansk) eller '''Hauke-Haien-Koog''' (tysk) er en cirka 1.200 Hektarhektar stor [[kog]] i [[Nordfrisland]]. Kogen blev inddiget i årene 1958 til 1960 og opkaldt efter titelfiguren i [[Theodor Storm]]s novelle ''Skimmelrytteren''. Kogen befinder sig vest for [[Bredsted]]. Øst for kogen ligger færgehavnen [[Slutsil]]. Kogens [[dige]] er 7 kilomterkilometer langlangt og 136 meter bredbredt i basis.
 
Kun 500 hektar ud af et areal på 1200 hektar fik anvendelse som landbrugsområde. Den største del danner et storstort vandreservoir. Reservoiret bliver efterhånden til et enestående fuglefristed, som har stor betydning som rasteplads for trækfugle og som rugeplads for [[klyde]]r, [[Stor præstekrave|præstekraver]] og [[terner]].
 
Planen om at oprette kogen opståropstod efter flere brud i områdets ådiger. I 1947 var for eksempel [[sluse]]rne ved Bongsil lukket af tæt pakis i flere dage, så digerne blev gennembrudt, og en kog i nærheden blev oversvømmet. Ideen var nu at lave et stort reservoir, der kunne opsamle åvandet uden for de eksisterende [[dige]]r.
 
== Eksterne henvisninger ==