Shandong: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
SieBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: ace:Shandong
m robot Ændrer: tr:Şantung; kosmetiske ændringer
Linje 34:
Ledelsen i provinsen forsøger at tiltrække udenlandske, specielt Taiwanesiske, investeringer. Man lokker med lave løninger, god geografisk placering og vigtigst – et godt samarbejde med staten.
 
== Den Gule Flod ==
Tidligere har provinsen været stærkt præget af fattigdom og nød. Et af de historiske problemer har vært [[Den gule flod]]s stadige kursforandringer og oversvømmelser. Floden har skiftevis haft udløb som fører floden gennem det nordvestlige Shandong (som nu) eller gennem det sydlige Shandong, og floden har skiftet løb i større eller mindre grad mindst 26 gange i historisk tid.
 
I [[1899]] blev flere års tørke og uår fulgt af en stor oversvømmelse fra floden; Det var samtidig i en periode med øget social ustabilitet efter at store mængder soldater var vendt hjem efter det kinesiske nederlag under den[[1. kinesisk-japanske krig]] i [[1895]]. Samtidig var centralregeringen i [[Beijing]] hverken i stand til eller særlig optaget af at yde bistand, og befolkningens foragt for [[Qing-dynastiet|QingQingstyrets]]styrets svaghed voksede. Vreden vendte sig også mod vestlige interesser som havde sikret sig flere havnebyer ([[Tyskland]] fik kontrollen med den vigtigste havn, [[Qingdao]], i [[1898]]) og som bygde og drev jernbaner i provins. De kristne misionærer var relativt spredt og ubeskyttede, og skulle blive vigtige mål for det oprør som ulmede i provinsen. I [[1900]] var [[bokseropstanden]] i fuld gang, og spredte sig fra Shandong over det meste af Kina.
 
Kontrollen med Den gule flod blev et vigtigt projekt efter at oprøret var slået ned. Industrien blev udviklet, og fik tyngdepunkter i Qingdao, [[Jinan (Shandong)|Jinan]] og senere omkring minebyen [[Zibo]]. [[Shenglifeltet]], et af Kinas vigtigste oliefelter, blev udviklet i det nordlige Shandong fra 1964.
Linje 115:
[[th:มณฑลซานตง]]
[[tl:Shandong]]
[[tr:ShandongŞantung]]
[[ug:شەندۇڭ ئۆلكىسى]]
[[uk:Шаньдун]]