Isolationisme: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
No edit summary
Linje 1:
'''Isolationisme''' er en [[udenrigspolitik]], der går ud på, at et land isolerer sig ved ikke at blande sig i andres sager samtidig med at landet fører [[protektionisme|protektionistisk]] politik.
 
Historiske eksempler på isolationisme kan være [[Japan]] under [[Tokugawa]], og [[Irland]] i store dele af det 20. århundrede og [[.

==USA]] undersom [[Monroe-doktrinen]].eksempel==
 
I [[USA]] var [[Monroe-doktrinen]] det historiske udgangspunkt for en isolationistisk udenrigspolitik. Da amerikanerne under [[Woodrow Wilson]] gik ind i [[første verdenskrig]], blev det begrundet i, at amerikanske interesser konkret var truet; men det kan tillige ses som et tegn på, at Wilson principielt var internationalistisk indstillet. Først med [[Trumandoktrinen]] blev internationalismen officiel amerikansk udenrigspolitik.
 
Isolationismen havde dog stadig betydning for den udenrigspolitiske debat i det republikanske parti i begyndelsen af den kolde krig, og blev især repræsenteret af de førende antikommunister i partiet, [[Robert Taft]] og [[Joseph McCarthy]]. Isolationismen blev i 1960’erne forfægtet af den nye venstrefløj, bl.a. som en følge af [[Vietnamkrigen]].
 
I det republikanske parti fik isolationismen efter [[Sovjetunionen]]s sammenbrud igen en vis praktisk betydning. Dens fortalere blev anført af [[Pat Buchanan]], der forsøgte at blive partiets præsidentkandidat i både 1992 og 1996. Efter store nederlag ved [[primærvalg]]ene forlod Buchanan partiet før præsidentvalget i 2000 og som bevægelse er isolationismen uden indflydelse på den aktuelle amerikanske udenrigspolitik.
 
[[Kategori:Diplomati]]