Heraklios den yngre (østromersk kejser): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m robot Ændrer: sv:Herakleios
Retter "Antioch" til dansk stavemåde, retter "øst romersk" til "østromersk", "vest europæiske middelalder" til "vesteuropæiske". Indsætter "mangler kilde" til påstand om korstog.
Linje 8:
|død = [[641]]
|dødssted = Konstantinopel.
|titel = Kejser (Øst romerskØstromersk).
|berømtfor = Hjemførte det sande kors til Jerusalem.
|ægtefælle = Eudokia af 1. ægteskab, Martina af 2. ægteskab (egen niece).
Linje 20:
Nomadefolket [[Avarerne]] havde invaderet [[Balkan]], og truede Konstantinopel fra nord og vest. Hertil kom Heraklios største udfordring: [[persien|Perserriget]] under kong [[Khusru II]].
Perserne bredte sig støt ind i det østromerske rige, og ved [[AntiochAntiokia]] led byzantinerne et nederlag til den persiske general [[Shahrbaraz]]. Psykologisk var tabet af det sande kors i 614 værst. Omkring 618-619 overvejede Heraklios at flytte sin hovedstad til Khartago, men blev beroliget af [[patriarken af Konstantinopel|patriarken]] Sergius og sine høje mure i Konstantinopel. En fred blev sluttet, men der skulle svares tribut til Avarerne.
 
I 622 havde øst-romerne oprustet bl.a. via store subsidier fra kirken, og var klar til at flytte kampen til perserne. Heraklios brød en næsten 200-årig tradition for [[byzantinske]] [[kejser]]e da han selv påtog sig feltherrerollen. I de næste otte år førtes krig mod perserne, og han kom meget tæt på deres hovedstad: [[Ctesiphon]].
Linje 32:
På sine gamle dage tog Heraklios ikke i felten mere på grund af sygdom, og i slaget ved [[Yarmuk]] omkring nuværende [[Palæstina]] (636) blev en stor østromersk hær slået af arabiske / muslimske styrker. Efterfølgende indtog araberne meget af det østromerske imperium herunder [[Egypten]] og [[Levanten]].
 
Heraklios står som en af de store romerske kejsere, og en stor hærfører. Theme-ordningen, som er et militærdistrikt med indfødte tropper styret af en [[strategi|strateg]], har længe været tilskrevet Heraklios. Nyere forskning peger dog på 660’erne, selvom Heraklios har været med til at så frøet hertil. I den vest europæiskevesteuropæiske middelalder ses Heraklios som den første korstogsfarer.{{kilde mangler|dato=30/10, 2010}}
 
== Se også ==