Tasiilaq: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Alexbot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: ko:타실라크
No edit summary
Linje 44:
 
 
'''Tasiilaq''' (østgrønl. 'den indsølignende bugt', af ''taseq'' '(ind)sø' og ''ilaq'' 'noget der ligner'.
'''Tasiilaq''' "inde i fjorden" er med sine 1.930 indbyggere (20106)<ref>{{cite web|url=http://bank.stat.gl|title=Grønlands Statistik|accessdate=22. juli 2010}}</ref></ref> den største by på den grønlandske østkyst og var tidligere hovedby i [[Ammassalik Kommune]], men er nu en del af [[Kommuneqarfik Sermersooq]]. Den nye kommune indbefatter de tidligere kommuner [[Ittoqqortoormiit]] (Øst-grønlandsk), [[Ivittuut]], [[Paamiut]] og [[Nuuk]], med sidstnævnte som det nye kommunecentrum på den vestlige side af indlandsisen.
Byen er den ene af kun to byer på den 3.000 km lange [[grønland]]ske østkyst. ByenFra kaldtesetableringen tidligerei 1894 hed byen '''Ammasalik''' (gammel grønlandsk (og dansk) retskrivning '''Angmagssalik'''), men blev omdøbt i 1997 til Tasiilaq.
 
Permanent forbindelse til europæerne blev etableret med Gustav Holms konebådsekspedition og overvintring i 1884-85. På det tidspunkt fandtes der et samfund på godt 400 mennesker, som led under svigtende resurser, fejlernæring og sygdom.
Byen er den ene af kun to byer på den 3.000 km lange [[grønland]]ske østkyst. Byen kaldtes tidligere '''Ammasalik''' (gammel grønlandsk (og dansk) retskrivning '''Angmagssalik''').
I 1894 blev der etableret en handelsstation ved den gode naturhavn Tasiilaq.
 
[[Fil:Tasiilaq3.jpg|thumb|300px|left|Udsigt fra Sømandsfjeldet til Tasiilaq]]
 
Byen er er en af Grønlands smukkest beliggende, hvilket har bidraget til at gøre den til et af Grønlands mest søgte turistmål. Hvert år kommer adskillige tusinde turister fra Island på én- og flerdagesture via flyvepladsen Kulusuk.
 
Byen er delvis isoleret. Om vinteren er det kun muligt at komme dertil med [[helikopter]] og [[hundeslæde]] eller [[snescooter]]. Om efteråret, fra juli til november, kommer der ca. 4 gange forsyningsskibe til byen.
Line 55 ⟶ 59:
 
[[Ammassalik Museum]] har til huse i byens gamle kirke. Museet er et lokalt kulturhistorisk museum og et af de yngste lokalmuseer i [[Grønland]]. Det blev taget i brug i [[1990]].
 
Byen rummer også siden 1989 Grønlands Postvæsens filateliservice.
 
Her er ikke egentlig midnatssol, men alligevel lyst døgnet rundt i juni og juli. Området er ofte i efterårsmånederne ramt af pludselige faldvinde fra indlandsisen, kaldet piteraq, som er en storm med flere gange orkans styrke.