Lunds Universitet: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
Poesi (diskussion | bidrag)
m Konsekvensrettelser af universitetsnavnet
Linje 4:
 
== Historie ==
Lunds Universitet blev oprettet som en del af [[forsvenskning]]en, efter at Sverige i [[1658]] erobrede [[Skåne]], [[Halland]] og [[Blekinge]]. Allerede [[Karl 10. Gustav af Sverige|Karl X Gustav]] priste planerne. Initiativet blev taget af kirken og universitets første rektor [[Bernhard Oelreich]] ([[1626]]-[[1686]]), som vakte [[Magnus Gabriel De la Gardie]]s interesse for et universitet i [[Lund (Sverige)|Lund]]. Beslutningen om oprettelsen blev taget i [[1666]], og selve akademiet blev indviet den [[28. januar]] [[1668]]. Formålet var at skabe et universitet, der kunne måle sig med de bedste udenlandske, men frem for alt uddanne svenske præster, som skulle pumpes ud i de tidligere danske landsdele. Præsterne var kongens vigtigste redskab i forsvenskningsprocessen på grund af det tilsyn, de øvede med befolkningen. Den omnationaliserede danske biskop [[Peder Winstrup]] bakkede svenskekongen op i hans planer og mente, at en ny højere læreanstalt skulle holde skånske studenter inden for det svenske riges grænser. Tidligere havde skåninger studeret ved [[Københavns Universitet]]. Forsvenskningen skulle ske på alle samfundsplaner. Det nye universitet blevfik kaldetnavnet Regia Academica Carolina til minde om [[Karl X Gustav]].
 
Lunds universitet har syv fakulteter, forskningscentrum og særhøjskoler og er en af de største enheder for forskning og højere udddannelse i [[Skandinavien]]. Universitetet i Lund har uddannelses- og forskningsinstitutioner i [[Malmø]] (ved siden af [[Malmö Högskola]]) og [[Campus Helsingborg]] er en filial af LundLunds Universitet.
 
== Trivia ==
* Universitetets segl er en over en bog liggende løve med et løftet sværd ved den ene fod. Sværdet skulle i [[1668]] ses som en trussel rettet mod Danmark.
* Universitetet var ikke det første i byen. [[Akademiet i Lund]] [[1425]]-[[1536]] var Danmarks første egentlige universitet.
 
Linje 16:
Fil:Universitetsbiblioteket 080508.jpg|Lund Universitetsbibliotek (LUB)
Fil:Esaias tegner lundagard 080508.jpg|Statue af [[Esaias Tegnér]].
Fil:Universitetsbyggnaden 080508.jpg|LundLunds Universitet, bygget i 1882 af [[Helgo Zettervall]].
</gallery>
 
== Kilder og henvisninger ==
{{Commonscat|Lund University}}
* [http://www.lu.se/lu/pres/index.html LundLunds Universitet] - Officiel website {{sv sprog}}
* [http://www.netleksikon.dk/l/lu/lund_universitet.shtml LundLunds Universitet] på Netleksikon.dk
 
[[Kategori:Universiteter i Sverige]]