Dværgcitron: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
wikificerer, tilføjer billeder og småretter
Linje 1:
{{kilder}}
Dværgcitron kaldes også bitterorange på dansk. Plantens taksonomi er omdiskuteret blandt forskerne. Derfor ser man den nogle gange placeret i sin egen slægt med den botaniske betegnelse poncirus trifoliata og andre gange i citrusslægten med betegnelsen citrus trifoliata. Betegnelsen trifoliata skyldes plantens tredelte blad.
[[Fil:Poncirusfruits2001HD.jpg|thumb|Dværgcitroner]]
[[Fil:Poncirus_trifoliata_RJB.jpg|thumb|Dværgcitrontræ]]
'''Dværgcitron''' kaldes(Latin: citrus trifoliata) også kaldet bitterorange, er en [[frugt]] i [[rude-familien]], der bl.a. gror i dansk[[Danmark]]. Plantens [[taksonomi]] er omdiskuteret blandt forskerne[[forsker]]ne. Derfor ser man den nogle gange placeret i sin egen slægt med den [[botanik|botaniske]] betegnelse poncirus trifoliata og andre gange i citrusslægten med betegnelsen citrus trifoliata. Betegnelsen trifoliata skyldes plantens tredelte blad.
 
Modsat andre citrusplanter er citrus trifoliata løvfældende, og den er meget hårdfør over for frost. I Danmark har den uden skader overlevet -15 grader,[[celcius|°C]] og den vokser flere steder i private haver, parker og på kirkegårde, blandt andet Assistenspå [[Assistentens Kirkegård]] i [[København]]. Citrus trifoliata stammer fra det nordlige [[Kina]] og [[Korea]], hvor vinteren er kold.
 
Frugten er meget bitter og har kun lidt frugtkød. Men citrus trifoliata anvendes ofte i citrusplantager som podegrundstamme for andre citrusarter. Desuden er den blevet krydset med en række andre citrusarter for at opnå citrustræer, der tåler hård frost, og samtidig leverer en spiselig frugt. Typiske krydsninger er citrumelo (citrus trifoliata x citrus paradisi) med grapefrugttræet som den anden part og citrange (citrus trifoliata x citrus sinensis) med appelsintræet[[appelsin]]træet.
 
[[de:Dreiblättrige_Orange]]
[[cs:Citronečník trojlistý]]
[[en:Trifoliate orange]]
[[es:Poncirus trifoliata]]
[[fr:Citronnier épineux]]
[[it:Poncirus trifoliata]]
[[ja:カラタチ]]
[[ka:ტრიფოლიატა]]
[[ko:탱자나무]]
[[pl:Poncyria trójlistkowa]]
[[pt:Poncirus]]
[[ru:Понцирус]]
[[sl:Trilistni citronovec]]
[[sv:Citrontörne]]
[[vi:Chỉ (thực vật)]]
[[zh:枳]]