Bernhard Kamphøvener: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Fjernet Kategori:Køge (med hotcat); Tilføjet Kategori:Personer fra Køge (med hotcat)
m "apoteksmedhjælper" slettet - fri fantasi? - ikke i de trykte biografier i hvert fald
Linje 1:
'''Bernhard Casper Kamphøvener''' ([[10. maj]] [[1813]] i [[Køge]] - [[20. juli]] [[1846]]) var dansk [[guldalder]]botaniks "[[James Dean]]". Han havde en meget høj stjerne blandt sine samtidige, men døde for ung til at efterlade sig skriftlige videnskabelige arbejder i nævneværdigt omfang.
 
Kamphøverener kom først i [[apotek]]er[[Mesterlære|lære]] som [[apoteksmedhjælper]] i fødebyen [[Køge]], så i [[Viborg]], hvorfra han flygtede til [[København]] for at komme til at studerede [[botanik]], hvilket havde interesseret ham siden han var dreng. Han læste ved [[Københavns Universitet]] fra [[1831]] og boede på [[Borchs Kollegium]]. Fra 1837 var han docent i forstbotanik. Han foretog adskillige botaniske rejser i Danmark. Hans fyldige dagbogsnotater er bevaret på [[Botanisk Centralbibliotek]] - en del blev udgivet posthumt. Efter det [[Nordiske Naturforskermøder|Nordiske Naturforskermøde]] i [[Göteborg]] i [[1839]] rejste han med sin professor [[Frederik Liebmann|F. Liebmann]] rundt i [[Västergötland]] og [[Östergötland]] og efter [[Nordiske Naturforskermøder|Naturforskermødet]] i [[København]] i [[1840]] rejste han med [[Elias Fries]] rundt i [[Skåne]] og [[Halland]]. Hans helbred skrantede imidlertid, så for at restituere sig rejste han gennem [[Tyskland]],[[Østrig]] og den [[Italien|Appenninske Halvø]] til [[Sicilien]]. Til trods for sygdommen hjembratehjembragte han store mængder indsamlede planter fra denne rejse. Han vendte tilbage til [[København]] og arbejdet i [[1844]] og deltog samme år i det [[Nordiske Naturforskermøder|Nordiske Naturforskermøde]] i [[Oslo|Christiania]]. I [[1845]] blev han ansat som [[botaniker]] på [[Galathea (ekspeditionsskib)#Galathea-ekspeditionen 1845–1847|Galathea-ekspeditionen]]. Han deltog i ekspeditionen indtil den nåede til Pulo Penang i det nuværende [[Malaysia]]. Både på grund af helbredsproblemer og på grund af utilfredshed med forholdene om bord stod Kamphøvener af og rejste hjemad. Som [[botaniker]] på [[Galathea (ekspeditionsskib)#Galathea-ekspeditionen 1845–1847|Galathea-ekspeditionen]] erstattedes han af [[Ferdinand Didrichsen]]. Kamphøvener ankom til [[Køge]] den 26. juni 1846 og døde den 20.juli 1846.
 
Kamphøveners dagbogsblade fra [[Højer Sogn|Højer]] og [[Sylt]] (1834) blev udgivet af [[Carl Christensen]] i [[Botanisk Tidsskrift]] bd. 37, side 439-440 (1922).
Linje 15:
 
[[Kategori:Botanikere fra Danmark]]
[[Kategori:Apoteksmedhjælpere]]
[[Kategori:Personer fra Køge]]