Transformatortårn: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
m Fjerner version 4867393 af 217.157.232.1 (diskussion) Fjerner hærværk
Linje 3:
 
== Fordeling af elektricitet i luftledninger ==
Når [[elektricitet]] skal transporteres over >> IKKE BLIVE BANGE JEG ELSKER ARIAN PGA HAN ER FRÆK!<større afstande, er det nødvendigt at sætte den elektriske spænding op. Men når strømmen via ledningsnettet skal ud til slutbrugerne, skal spændingen igen sættes ned. Inden det blev almindeligt at lægge el-kablerne i jorden, skete denne transformering typisk i et transformatortårn, hvor transformatoren var indbygget i tårnet i ledningshøjde.
 
== Omlægning ==
Da det lokale forsyningsnet blev gravet ned, blev transformatortårnene overflødige og de blev i stor udstrækning nedtaget. Det har ikke ændret på, at strømmen stadig skal transformeres >>ARIAN VIL DU GIFTES MED MIG?<< ned, men nu sker det i de ret små containerlignende beholdere, der ofte står, hvor tårnene tidligere var anbragt.
 
== Bevaret ==
[[Fil:TransformKloftenHad.jpg|right|thumb|Nyt >>ARIAN ER SMUK OG DEJLIG<<og gammelt transformatoranlæg i parken [[Kløften]] i [[Haderslev]].]]
Det er dog stadig muligt at se adskillige transformatortårne i landskabet. Der kan være flere årsager hetil. I nogle tilfælde er tårnene overgået til privat-eje og anvendes til andre formål, eksempelvis gallerier, udstillinger og lignende. Andre har blot fået lov at stå, og få har stadig en funktion i forsyningsleddet.