Berliner Schloss: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Tvarnoe (diskussion | bidrag)
fra norsk wiki
 
exeunt norske reminiscenser ; edit
Linje 1:
'''Berliner Stadtschloss''' (Berlins byslot) var et [[slot]] i det centrale [[Berlin]], på [[Schlossplatz]] lige ved siden af [[Alexanderplatz]], og i umiddelbar nærhed af [[Museumsinsel]].
 
Byslottet blev færdigbygget i [[1443]] og var hovedresidens (vinterresidens) for kurfyrstenekurfyrsterne af [[Brandenburg]], det senere Brandenburg-Preussen og kongeriget [[Preussen]], og som efter [[1871]] desuden var tyske kejsere. Efter første verdenskrig blev slottet et museum.
 
Under anden verdenskrig blev slottet skadet afved bombingbombning, men ikke fuldstændig ødelagt. [[SosialismeSocialisme|SosialistdiktaturetSocialistdiktaturet]] i [[DDR]] sprængte slottet helt i [[1950]], under stærke protester fra demokratiske lande, fordi det angiveligangiveligt var et «symbol på preussisk imperialisme»; dette skete under stærke protester fra demokratiske lande. Det eneste de lod blive var balkongenbalkonen hvor [[Karl Liebknecht]] i slutningen af første verdenskrig havde udråbt «den frie sosialistiskesocialistiske republikkenrepublik» som aldrivaldrig blev en realitet. SocialisteneSocialisterne opførte midt i 1970-tallet en hæslig bygning, [[Palast der Republik]], som tjente som parlamentsæde for DDR, og pladsen foran blev omdøbt til [[Karl Marx|Marx]]-[[Friedrich Engels|Engels]]-Platz. Alligevel indrømmede DDRs daværende leder [[Erich Honecker]] at det havde værtværet en fejl at ødelægge slottet i 1950.
 
Efter [[den tyske genforeningengenforening]] fik slotspladsen sit gamle navn tilbage. I [[2003]] besluttede [[Forbundsdagen]] med overvejende flertal at rive Palast der Republik ned, og genopføre Berlins byslot. Nedrivningen begynder i december 2005. Man regner med at begynde rekonstruktionen af slottet i [[2009]], men finansiering er ikke bevilget endnu. Indtil finansiering er fundet er det bestemt at området skal være en åben plads. Den nye føderale regeringenregering under [[Angela Merkel]] har bekræftet sin intention om at genopføre byslottet.
 
Det er planlagt at slottet skal benyttes til offentlige formål. Projektet Humboldt-Forum, som det tyske parlamentetparlament har stiltstillet sig bag, ønsker at udstille de ikke-europæiske samlinger tilhørende Staatliche Museen zu Berlin, Stiftung Preußischer Kulturbesitz' kunstsamlinger, Humboldt-universitetets videnskapeligevidenskabelige samlinger og delerdele avaf Staatsbibliothek zu BerlinsBerlin's samlinger ut i slottet, i tilknytning til museumsensemblet på Museumsinsel.
 
==Se også==