Lissabontraktaten: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Bot: Tilføjer beskrivelse til eksterne links, se FAQ; kosmetiske ændringer
opdatering af intro
Linje 22:
}}
[[Fil:FR referendum EU constitution.JPG|right|thumb|230px|Valgplakater fra [[Frankrig]], hvor vælgerne i lighed med vælgerne i [[Holland]] afviste forfatningstraktaten. Reformtraktaten skal afløse den.]]
'''Lissabontraktaten''' er en [[folkeret]]lig overenskomst, som er indgået mellem 27 [[stat]]er på et møde i [[Det Europæiske Råd]] i [[Lissabon]] den [[13. december]] [[2007]]. Traktaten trådte i kraft den [[1. december]] [[2009]] og reformerede indholdet af både [[Traktaten om Den Europæiske Union]] (EU-traktaten) og [[Traktaten om Oprettelse af Det Europæiske Fællesskab]] (EF-traktaten), hvoraf sidstnævnte ændrede navn til [[Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde]] (EUF-trakaten) i forbindelse med nedlæggelsen af [[Det Europæiske Fællesskab]] (EF).
'''Lissabontraktaten''' (også kaldet '''Reformtraktaten''') er den foreslåede erstatning for [[EU's forfatningstraktat|Traktat om en forfatning for Europa]] (Forfatningstraktaten), der ikke blev [[ratifikation|ratificeret]]. Detaljerne for den 16 sider lange tekst blev forhandlet på plads på [[Det Europæiske Råd]]s møde i [[Bruxelles]] 21. og 22. juni 2007. Mødet måtte dog forlænges til 23. juni kl. 5, hvor resultatet blev offentliggjort.
 
Traktatens fulde titel er "'''Lissabontraktaten om ændring af traktaten om Den Europæiske Union og traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab'''". Den er offentliggjort i EFT 2007/C 306/01.
Traktaten blev færdigforhandlet på EU-topmødet i [[Lissabon]] den [[18. oktober|18]]-[[19. oktober]] 2007, og blev formelt undertegnet den 13. december 2007 af EU's stats- og regeringschefer.
 
Traktaten er ratificeret af Danmark den [[24. april]] [[2008]]. Under en [[folkeafstemning]] i [[Irland]] [[12. juni]] [[2008]] stemte et flertal nej til Lissabontraktaten og den planlagte ikrafttræden før [[Europa-Parlamentsvalg 2009|Europa-Parlamentsvalget 2009]] bliver som følge deraf ikke en realitet. Efter visse ændringer og garantier til Irland stemte landet igen 2. oktober 2009, denne gang midt i finanskrisen, og det blev et ja.<ref>[http://ec.europa.eu/danmark/eu-politik/alle_emner/institutionelle/2009/090624_irland_da.htm Irland stemmer ja til Lissabontraktaten<!-- Bot genereret titel -->]</ref>
 
Tjekkiet ratificerede som det sidste land traktaten i november 2009, og den trådte i kraft den [[1. december]] [[2009]].
 
For tiden (februar 2010) kører der en sag mod regeringen for brud på [[Grundloven]] i anledning af Lissabon-traktaten.<ref name=lissabonsag>[http://www.lissabonsagen.dk/ Lissabontraktaten og grundlovsagen - Lars Løkke Rasmussen og Per Stig Møller på anklagebænken<!-- Bot genereret titel -->]</ref>
 
== Forfatningstraktaten ==