John Demjanjuk: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 2:
'''John Demjanjuk''' ([[russisk (sprog)|russisk]]: Иван Николаевич Демьянюк) (født ''Ivan Demaniuk'' [[3. april]] [[1920]] i nuv. [[Vinnytsia Oblast]], [[Ukraine]]) er en af de mest eftersøgte [[krigsforbryder]]e fra [[2. Verdenskrig]].
 
Han arbejde som vagt i nazisternes dødslejre, bl.a. i KZ-lejren [[Treblinka]], hvor han blev kendt som "Ivan den grusomme". [[Israel]] kunne ikke bevise, at han var lig med "Ivan den grusomme", og han blev frikendt.
 
== Liv ==
Der har været et juridisk tovtrækkeri mellem [[USA]] og [[Tyskland]]. Israels højesteret idømte ham dødsstraf ved [[hængning]] i [[1988]], men frikendte ham, da ankesagen blev behandlet i [[1993]]. Siden er han blevet udpeget som lægevagt i KZ-lejrene [[Sobibór]], [[Majdanek]] og [[Flossenbürg]], hvilket han dog selv benægter.
John Demjanjuk gjorde tjeneste i Den røde armé frem til 1942, da han blev taget som krigsfange af tyskerne. I begyndelsen af 1945 blev han soldat i Den russiske frigørelsesarméen, en hærstyrke på rundt en million bestående hovedsagelig af russere og ukrainere som kæmpede på tysk side mod Stalin.
 
HanI sit fangeskab gik han i tysk tjeneste og arbejde som vagt i nazisternes dødslejre, bl.a. i KZ-lejren [[Treblinka]], hvor han blev kendt som "Ivan den grusomme", og senere at være vagt i blandt andet [[Sobibor]] i [[1945]]. [[Israel]] kunne ikke bevise, at han var lig med "Ivan den grusomme", og han blev frikendt i 1993 af den israelske højeste ret.
I selskab med amerikanske specialagenter, blev den mistænkte 89-årige naziforbryder 11. maj 2009 overført til fængslet [[München-Stadelheim]].
 
Han emigrerede til USA med sin kone i 1952 og blev amerikansk statsborger i 1958. De havde mødt hinanden i en flygtningelejr. Han arbejdede i det meste af sit voksen liv for en af Fords bilfabrikker.
 
== Retssag ==
 
Der har været et juridisk tovtrækkeri mellem [[USA]] og [[Tyskland]]. Israels højesteret idømte ham dødsstraf ved [[hængning]] i [[1988]], men frikendte ham, da ankesagen blev behandlet i [[1993]] i den israelske højesteret. Siden er han blevet udpeget som lægevagt i KZ-lejrene [[Sobibór]], [[Majdanek]] og [[Flossenbürg]], hvilket han dog selv benægter.
 
I 2001 blev der rejst en ny retssag mod John Demjanjuk i Tyskland for krigsforbrydelser, han blev i 2002 frataget sit amerikanske statsborgerskab . I selskab med amerikanske specialagenter, blev den mistænkte 89-årige naziforbryder 11. maj 2009 overført til fængslet [[München-Stadelheim]]<ref>[http://www.information.dk/191055 John Demjanjuk rask nok til fængsel, Information, 13.maj]</ref>.
 
Den [[12. maj]] [[2011]] blev [[John Demjanjuk]] ved retten i München dømt fem års fængsel for medvirken til drabet på 28.060 fanger i Sobibor<ref>[http://politiken.dk/udland/ECE1280062/kz-forbryder-doemt-for-medvirken-til-drab-paa-28060--fanger/ Kz-forbryder dømt for medvirken til drab på 28.060 fanger, Politiken.dk, 12. maj 2011]</ref>.