Nøgleharpe: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m r2.7.1) (robot Tilføjer: de, en, es, fi, fr, hu, it, ja, ko, lb, nl, nn, no, pt, ru
wiki, fordansker
Linje 1:
[[Fil:Nyckelharpa_built_by_Eric_Sahlstrom.jpg|thumb|upright|Nøgleharpe bygget af Eric Sahlstrom.]]
En '''Nøgleharpe''' (svensk Nyckelharpa) er et tradisjonelttraditionelt svensk [[strygeinstrument]] med tangenter[[tangent]]er.
Tangenterne brukesbruges fortil at korte nedafkorte de fire spillestrenge, som er grundstemt i c, g, c1 og a1, for åat hæve tonehøjden på disse.
IUd tillægover til disse strenge har nøgleharpen et system med resonansstrenger[[resonansstreng]]e. Spillestrengene settessættes i svingning med en bue, akkurat som andre strygeinstrumenter. Nøgleharpen holdes på maven når den bruges, omtrent som en gitar[[guitar]], og buen føres i loddrettelodrette bevægelser.
Nøgleharpen er meget brugt i svensk folkemusik, spesieltspecielt i områderne omkring [[Uppsala]] og [[Uppland]], men bruges over hele [[Sverige]].
 
 
== Historie ==
Man har bildederbilleder avaf Svenske nøgleharper helt tilbage til [[1460]] i kirkemalerier (og 1408 i [[Siena]], ItaliaItalien). Instrumentet blev et almindeligt folkemusikinstrument[[folkemusik]]instrument i Uppland i 1600-tallet. Udover Sverige er instrumentet kjendtkendt fra [[Tyskland]], og det har værtværet antatantaget at den Vallonske indvandring i 1600-tallet bidrog til populariseringen, men dette er ikke bevist. GjennemGennem størstedelen af 1900-tallet reduceres brugen avaf instrumentet, framfrem til 1970-tallets'ernes folkemusikbølge gav den en renessanserenæssance.
De ældste nøgleharper havde ikke resonansstrengerresonansstrenge, og det antasantages at disse bleblev indført via England fra MidtøstenMellemøsten.
Den ældste bevartebevarede nøgleharpennøgleharpe er den såkaltesåkaldte MoraharpenMoraharpe, fra [[1526]].
[[Kategori:Musikinstrumenter]][[Kategori:Folkemusik]]
 
<gallery>
Fil:Nyckelharpa_built_by_Eric_Sahlstrom.jpg|Nøgleharpe bygget af Eric Sahlstrom.
</gallery>
 
[[de:Nyckelharpa]]
[[en:Nyckelharpa]]