Grateful Dead: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m r2.5.2) (robot Tilføjer: nn:Grateful Dead
m billeder
Linje 1:
[[File:Jerry-Mickey at Red Rocks taken 08-11-87.jpg|thumb|[[Jerry Garcia]] og Mickey Hart 1987]]
[[File:Bob Weir and Mickey Hart, Obama Inaugural.jpg|thumb|Bob Weir og Mickey Hart 2009 ]]
'''Grateful Dead''' var et [[USA|amerikansk]] [[psykedelisk]] rockband. Det blev dannet i [[1965]] i [[San Francisco]] fra restene af andre orkestere. Grateful Dead var kendt for sin unikke og eklektiske sangskrivingsstil som fusionerede elementer af [[rock]], [[folkemusik]], [[bluegrass]], [[blues]], [[country]] og [[jazz]] – og ved koncerter også lange [[jamsession]]s, hvor den [[improvisation]]sagtige stil kom specielt stærkt frem. Grateful Dead bestod med næsten samme besætning frem til 1995, da frontfiguren [[Jerry Garcia]] døde.
 
Line 18 ⟶ 20:
I løbet af kort tid fandt yderligere en trommeslager plads i gruppen, [[Mickey Hart]], og [[Tom Constanten]] var også med på tangentinstrumenter.
 
The Grateful Dead var ikke kun et rock band. Det blev meget hurtigt omdrejningsspunktetomdrejningspunktet i det spirende ungdomsoprør, der ulmede i San Francisco omkring 1966. Det tog for alvor fart, da the Beatles offentliggjorde at de var med på LDS-bølgen, med deres Magic Mystery Tour. Det var mere eller mindre en tro kopi af den bustur Ken Kesey og the Grateful Dead tog gennem USA, skingrende skæve på LSD. Turen er smukt bekrevet i Tom Wolfes bog "The Electric Kool Aid Acid Test". Chauføren på turen var ingen ringere end Neal Cassady, hovedpersonen i Jack Kerouacs bog "On the Road". Der er derfor en glidende overgang mellem beatnik generationen og hippioprørethippieoprøret, der i høj grad havde the Grateful Dead som omdrejningspunkt.
 
Det var fra deres adresse i Haight Asbury at de der var noget indenfor musikken slog pjalterne sammen, og det var herfra, mange vigtige beslutninger blev taget, hvis de da kunne blive enige. Alt blev besluttet i enighedens ånd, og det var ikke altid let i et miljø, hvor stærke [[psykedeliske stoffer]] var en del af hverdagen.