Usbekisk: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m r2.7.1) (Robot tilføjer vi:Tiếng Uzbek
m →‎Intro: henvist til tadsjikisk og Tadsjikistan
Linje 1:
'''Usbekisk''' (''O‘zbek tili'', ''Ўзбек тили'') er det officielle [[sprog]] i [[Usbekistan]]. Som minoritetssprog tales det desuden i andre centralasiatiske lande, især [[Tadsjikistan]], Kirgisien, Kasakhstan, Afghanistan, Turkmenistan og Kina. Samlet antal modersmålstalere er ca. 23 millioner.
 
Sproget hører til den tyrkiske sprogfamilie, der af mange lingvister henregnes til den østtyrkiske gruppe i den [[altaiske sprogfamilie]], lige som sprogets nærmeste slægtninge [[Kasakhisk (sprog)|kasakhisk]], [[Kirgisisk (sprog)|kirgisisk]] og uyghurisk. Usbekisk er et af flere tyrkiske sprog, der udkrystalliserede sig i Centralasien efter flygtningestrømmenes rasen under mongolernes herredømme i middelalderen. Såvel fonetik, grammatik som ordforråd er under kraftig persisk indflydelse, hvoraf en stor del hidrører fra en langvarig symbiose med [[tadsjikisk]]. I den periode, hvor Usbekistan indgik i Sovjetunionen, noteredes også en stærk russisk indflydelse, således også på skriften: Alfabetet var frem til 1900 persisk-arabisk. Efter Oktoberrevolutionen og frem til 2. verdenskrig veksledes der mellem arabisk, latinsk og kyrillisk, og kyrillisk løb af med sejren efter pres fra Sovjetunionens Kommunistparti.
 
Litteratursproget er baseret på dialekten i Fergan-dalen, som især kendetegnes ved manglen på den for de tyrkiske sprog så karakteristiske vokalharmoni.