Jørgen Friis (biskop): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Linje 1:
'''Jørgen Andersen [[Friis (adelsslægter)|Friis]]''' (omkring [[1494]]-[[1547]]) var en dansk [[biskop]].
Han var søn af Anders Friis til [[Haraldskær]] og Bodil Steenfeldt, i faderens andet ægteskab. Han omtales i [[1518]] som [[magister]] og kongelig skriver. Han var som sådan i [[1518]] i [[Stockholm]], hvor han under en våbenhvile sluttet med [[Sten Sture]] blev overfaldet af nogle borgere og frarøvet sine penge, hvilket [[Christian 2.]] brugte som påskud til at opsige freden.
 
Han omtales i [[1518]] som magister og kongelig skriver. Han var som sådan i [[1518]] i [[Stockholm]], hvor han under en våbenhvile sluttet med [[Sten Sture]] blev overfaldet af nogle borgere og frarøvet sine penge, hvilket [[Christian 2.]] brugte som påskud til at opsige freden.
 
Året efter optræder han som [[provst]] i [[Bogense]] og blev i [[1520]], da han som kongelig sekretær opkrævede [[landehjælp]] i [[Jylland]] af kongen udnævnt som domprovst i [[Viborg]] og samme år af kongen og dronning Elisabeth anbefalet som biskop i Viborg, uagtet at kapitlet ville vælge en anden, og uagtet hans ældre halvbroder [[Niels Friis]], der var [[kantor]] i kapitlet, også søgte at få denne indbringende stilling. Ved pavelig provision blev han udnævnt af [[pave Leo 10.]] den [[7. januar]] [[1521]]. Han var da omkring 27 år gammel.
Line 37 ⟶ 35:
[[Kategori:Personer i Dansk Biografisk Leksikon]]
[[Kategori:Førreformatoriske katolske biskopper fra Danmark]]
[[Kategori:Rigsråder fra Danmark]]
[[Kategori:Lensmænd]]
[[Kategori:Godsejere fra Danmark]]
 
[[sv:Jørgen Friis (död 1547)]]