Tempelbjerget: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m r2.7.1) (Robot tilføjer als:Tempelberg
No edit summary
Linje 5:
Her stod [[det jødiske tempel]] fra ca. [[1000 f.Kr.]] til [[70]] e.Kr., og i dag findes [[Klippemoskéen]] på pladsen (opført i [[691]]) foruden [[Al-Aqsa Moskéen]] (opført ca. [[638]]). Området regnes for [[Islam]]s tredjehelligste sted efter [[Mekka]] og [[Medina]]. Tempelpladsens vestmur, [[Grædemuren]], er i dag eneste tilbagestående vidnesbyrd om [[Templet i Jerusalem|jødernes tempel]] og regnes for [[jødedom]]mens helligste sted. Tempelbjerget er desuden helligt for [[Romersk-katolske kirke|katolske]] og [[De ortodokse kirker|ortodokse]] [[kristne]].
 
Ifølge jødisk tro er Tempelbjerget stedet, hvor [[Gud]] dvæler i den fysiske verden, og hvor [[Abraham]] skulle ofre sin søn [[Isak]]. Det er også på Tempelbjerget, [[ortodokse]] jøder venter opførslen af et nyt tempel ([[Det tredje Tempel]]) i forbindelse med [[Messias|Messias's]] komme. Ifølge [[muslim]]sk tro var det her, [[Profeten Muhammed]] i [[621]] fór til himmels ledsaget af [[Ærkeengel|ærkeenglen]] [[Gabriel]] på ryggen af den bevingede hest Boraq.
 
I nyere tid har der været en række 'sammenstød' mellem jøder og muslimer på Tempelbjerget. Området er under [[Israel|israelsk]] overherredømme, men regeres til daglig af et muslimsk råd med fuldt selvstyre. Da Østjerusalem og dermed Tempelbjerget var under [[Jordan]]sk overherredømme fra [[1948]] til [[1967]], var jøder forment adgang til Grædemuren.