Estlandssvensk: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m r2.7.2+) (Robot tilføjer en:Estonian Swedish
Rettede to mindre oldnordiske fejl
Linje 2:
'''Estlandssvensk''' ({{lang-sv|estlandssvenska}}, {{lang-et|rannarootsi keel}}) var en [[Svensk (sprog)|svensk]] dialekt blandt [[Estlandssvenskere|estlandssvenskerne]] i de tidligere svensksprogede byer på Ormsö, Lilla og Stora Rågö, Nuckö, Nargö, Odensholm, Runö i Rigabugten samt i enkelte egne på Dagö. De estlandssvenske varianter tilhører i lighed med de svenske dialekter i Finland de ''østsvenske mål'' og kendetegnes, ligesom dialekterne i det finske [[Österbotten]] og sproget på [[Gotland]], ved bevarelsen af de såkaldte ''"vestnordiske" [[diftong (sproglyd)|diftonger]]'', der forekommer i [[Norden]]s vestlige og østlige udkantsområder.
 
Såldes svarer til [[oldnordisk (sprog)|oldnordisk]] ''steinsteinn'', ''ey'' og ''lauslauss'' (dansk ''sten'', ''ø'' og ''løs'' med [[monoftong]]) estlandssvensk /stain/ eller /stäin/, /ai/ eller /äi/ og /läus/. Der er således sammenfald mellem de to første diftonger (hvilket i øvrigt har en parallel i estisk sproghistorie, sammenlign finsk ''löyly'' "damp i sauna" med estisk ''leil'' ). I Österbotten fås endnu /stäin/, /öi/ og /löus/, på Gotland /stain/, /åi/ og /laus/.
 
Estlandssvensk har ligesom sprogformen på Gotland, men i modsætning til det øvrige svensk og norsk samt danske dialekter ikke fremskydning ("palatalisering") af /g/ og /k/ foran [[fortungevokal]]er, f.eks. ''gick'' /gik:/, ''kind'' /kind/. Udtalen minder altså her om den rigsdanske.