Sveriges historie: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
TjBot (diskussion | bidrag)
m r2.7.2) (Robot tilføjer ca:Història de Suècia
Linje 18:
Omkring 3300 f.Kr. finder man også eksempler på den grovkeramiske kultur for første gang, en fangstkultur i områder nær kysten. Denne kultur var sandsynligvis en videreføring af tragtbægerkulturen. Det er muligt, at klimaet blev varmere, sådan at det blev lettere at drive en fangstkultur.
 
En tredje neolitisk kultur kom til Sverige omkring 2700 f.Kr. Den kaldes for ''bådøks-'' eller ''[[Enkeltgravskultur|stridsøksekulturen]]''. Denne kultur har fået sit navn fra de karakteristiske bådøkser af sten, som er kopier af de første stridsøkser af [[metal]] som blev brugt i øst, og som fulgte med stridsøksekulturen. I 350 år eksisterede den grovkeramiske kultur og stridsøksekulturen parallelt. Omkring 2350 f.Kr. udviklede en sen-neolitisk kultur sig så.
 
På omtrent denne tid blev klimaet endnu varmere. I [[Egypten]] og i [[Mellemøsten]] førte klimaet til at [[Det gamle rige]] i Egypten faldt sammen og ophørte. I [[Centralasien]] og i Norden førte det varme klima (som varede til bronzealderens slutning) til bedre forudsætninger for jordbruget, noget som igen førte til en befolkningsøgning.