Den lille istid: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 1:
'''Den lille istid''' (international forkortelse: '''''LIA''''') er en betegnelse på en køligere periode, som begyndte i [[senmiddelalder]]en og sluttede i [[1800-tallet]]. Hvornår temperatursænkningen begyndte, er der ingen [[konsensus]] omkring. Der er blevet påvist tre tidspunkter, hvor temperaturen nåede et minimum i perioden, ét omkring [[1660]], ét [[1770]] og ét omkring [[1850]]. Den lille istid var ikke en konstant kold periode, men gav forskellige udslag til forskellige tider på forskellige steder på Jorden; noget tyder dog på, at den [[nordlige halvkugle]] blev mest ramt, og udsvingene var størst om vinteren. Den lille istid optræder efter [[middelalderlige varmeperiode]].
 
De første indikationer om flyvende diller en usædvanlig kuldeperiode er fundet i almanakker, som beskriver kølige og regnfulde somre. Ligeledes forekommer helt tilfrosne søer og floder oftere på billeder, end de har gjort senere.
 
Efter den første påvisning af Den lille istid blev det antaget, at det et var globalt fænomen, men det anses i dag for at være mere usikkert.<ref>[http://www.grida.no/climate/ipcc_tar/wg1/070.htm www.grida.no]</ref>