Genteknologi: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Kategori
m Typo fixing, typos fixed: jvf. → jf. (2) ved brug af AWB
Linje 1:
[[Image:PCWmice1.jpg|thumb|Knockout-mus]]
 
'''Genteknologi''' er en samlet betegnelse for de molekylære teknikker, der anvendes for at ændre en organismes [[arveanlæg]]. Populært omtales genteknologi ofte som '''genmanipulering''', '''gensplejsning''' eller '''genmodificering'''. Teknikkerne rækker fra at inaktivere et gen, "knockout", eller indføre en lille ændring i et gen (et enkelt arveanlæg) til at overføre gener fra en organisme til en anden. Et tænkt eksempel er at give en [[masseudslettelse|uddød]] dyreart nyt liv, jvfjf. [[:en:Jurassic Park (novel)|Jurrasic Park, bogen]] og [[Jurassic Park|filmen]].
 
En [[genetisk modificeret organisme]] benævnes ofte "GMO" eller en transgen organisme.
Linje 9:
Ud over at genteknologi er et teknisk vanskeligt område, involverer det naturligvis også etiske aspekter, specielt hvor det drejer sig om anvendelse på mennesker og kloning af dyr.
 
Risikomæssigt er der ved gensplejsning det problem, da generne ikke kan kaldes tilbage igen, og man kan heller ikke forudsige alle de effekter som genteknologien kan medføre på dyr, mennesker og miljøet, jvfjf. diskussionen om de gensplejsede kartofler, der blev omtalt som [[:en:Pusztai affair|Pusztai-affæren]].
 
== Se også ==
Linje 20:
 
== Eksterne links ==
 
* [http://www.biotechacademy.dk/undervisningsprojekter/genteknologi.aspx En meget velskrevet introduktion på dansk til det molekylære grundlag for den moderne genteknologi af Peter Rugbjerg, Biotech Academy, 2011]
* [http://www.netdoktor.dk/sunderaad/fakta/genteknologi.htm Genteknologi. Netdoktor.dk]