Færøsk litteratur: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
→‎Børnelitteratur: om Rakel Helmsdal
→‎Moderne litteratur: Jens Pauli Heinesen og Jógvan Isaksen
Linje 22:
 
* [[Jørgen-Frantz Jacobsen]] (1900-1938) gik [[1934]] i gang med sit livsværk – den historiske roman [[Barbara (roman)|''Barbara'']]. Romanen der var skrevet på dansk og udkom året efter hans død, opnåede fra første færd berømmelse og blev oversat til mange sprog.
 
* [[Jens Pauli Heinesen]] (1932-2011) er den hidtil mest produktive færøske forfatter. Han skrev 16 romaner, modtog [[Færøernes litteraturpris]] fire gange og [[Færøernes Kulturpris]] en gang.
 
* [[Jógvan Isaksen]] (f. 1950) er den mest kendte og mest produktive færøske krimiforfatter, hans første krimi var Blíð er summarnátt á Føroyalandi (Blid er den færøske sommernat), som udkom på færøsk i 1990 og på dansk i 1991. Bogen var den anden færøske krimi. Fra 2008 til 2012 udgav han en krimi om året, og disse har ofte været blandt de mest solgte skønlitterære bøger på Færøerne, specielt i december. Han er lektor ved Københavns Universitet og har bl.a. udgivet bogen Færøsk litteratur (1993). Isaksen er også aktiv indenfor forlagsvirksomhed, han er leder af [[Mentunargrunnur Studentafelagsins]], som har udgivet en stor del af alle færøske bøger, som er udkommet på Færøerne af færøske forfattere. Han har to gange modtaget [[Færøernes litteraturpris]] og en gang [[Mentanarvirðisløn Landsins|Færøernes hæderspris]].
 
== Børnelitteratur ==