Rigsdansk: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Kaare, fjerner ændringer fra 213.83.233.254 (bidrag)
No edit summary
Linje 3:
Historisk betragtet er rigsdansk den dialekt, der taltes af borgerskabet i København, og det er en dialekt, der primært er baseret på sjællandsk, men med nogen påvirkning fra skånsk.
 
En udbredt definition på rigsdansk er "et dansk, på hvilket man ikke kan høre, hvorfra den talende kommer". Denne definition udelukker i praksis de højsprogsvarianter af dansk, der tales i købstæderne, såvel som nutidens københavnsk fra at være rigsdansk, selv om disse varianter stort set ikke adskiller sig fra det traditionelle rigsdansk i andet end sætningstonen og vokalernes åbningsgrader. Føres definitionen ud i sin yderste konsekvens, findes der kun meget få rigsdansktalende i Danmark. En mere frugtbar definition accepterer derfor en vis spændviddespæwndvidde i sproget.
 
Rigsdansk er under alle omstændigheder ikke statisk, men et sprog i rivende udvikling, ikke mindst på det lydlige område:
*Siden det 19. århundrede er det bløde ''g'' forsvundet.
*''r'' er blevetblevetw vokaliseret efter vokaler.
*Vokalen ''a'' er blevetwblevet lukket ("fladt")
*Kort ''o'' er blevet åbnet (= ''å'').
*De fleste vokaler er blevet åbnet betydeligt efter og foran ''r''; modsætningen mellem ''e''/''æ'' og ''a'' er blevet ophævet i lukket stavelseswtavelse foran [[dental]]er og [[labial]]er, f.eks. ''ret'' = ''rat'', ''kræft'' = ''kraft''.
*Forskellen mellem korte og lange vokaler er blevet ophævet foran blødt ''d''.