Bolsjevik: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
mNo edit summary
oversat
Linje 1:
En '''bolsjevik''' er(russisk: etflertalsmand) andetog ord forvar en russisk eller Moskvatromoskvatro [[Kommunisme|kommunist]]. Ordet stammer fra det [[Russiske Socialdemokratiske Arbejderparti]]s 2. kongres i [[1903]], hvor [[Lenin]]s tilhængere opnåedefik flertal ved enkelte nøgleafstemninger der vedrørteom partiets oranisation. Mindretalsgruppen kaldes tilsvarendekaldtes [[mensjevik]]ker. Det russiske kommunistparti var sidenhen ogsåblev kendt som Bolsjevikpartiet.
 
Den mest nævneværdigeEn forskel på bolsjevisme og andre former for [[kommunisme]] er, at bolsjevismen er baseret på ideen om et elitært styret revolutionært parti og en partiorganisation, hvis beslutninger bygger på princippet om [[demokratisk centralisme]].
 
Efter Lenins død opstod der en splittelse i bolsjevismen, mellem en blandet gruppe: som også var kendt som venstrekommunisterne,venstrekommunister eller venstreoppositionen, hvis. væsentligsteDens ledende skikkelse var [[Lev Trotskij]]. somHan stodvar i oppositionenopposition til et triumvirat hvismed væsentligste ledende skulle vise sig at værebl.a. [[Josef Stalin]]. [[Venstreopposition]]en kaldte sig selv for Bolsjevik-Leninister, for dermed at hævdeunderstrege, at de var mere i overenstemmelse med kommunistpartiets sande jegkommunistpartiet end Stalin og hans fæller var det.
 
== Eksterne links ==