Vermont: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m ret coor
m Robotassisteret flertydig: New York - Ændrede link(s) til New York (delstat)
Linje 30:
Lavestepunkt = 29 |
}}
'''Vermont''' er en [[delstat]] i [[USA]], som ligger i [[New England]]-området i det nordøstlige USA. Staten grænser til staterne [[New York (delstat)|New York]], [[New Hampshire]] og [[Massachusetts]] og har en landegrænse i nord mod [[Canada]]. Navnet ''Vermont'' kommer fra det franske ''verts monts'', grønne bjerge, og statens kælenavn er netop ''The Green Mountain State''. Statens hovedstad er [[Montpelier]], mens [[Burlington]] er den største by. Burlington er i øvrigt med sine ca. 38.000 indbyggere (2000), den mindste by, der er den største by i en stat i USA. I 2007 var indbyggertallet i Vermont 621.254.
 
Vermont blev optaget som USA's 14. stat den 4. marts 1791.
Linje 60:
Vermont ligger i regionen [[New England]] i det østlige USA og har et areal på 24.902 km², hvilket gør delstaten til den 43. største i USA.
 
Den vestlige bred af [[Connecticut-floden]] markerer delstatens østlige grænse mod [[New Hampshire]]. [[Lake Champlain]], den største sø i Vermont, er den sjettestørste ferskvandsmasse i USA, og den adskiller Vermont fra [[New York (delstat)|New York]] i den nordvestlige del af staten. Mod syd grænser delstaten til [[Massachusetts]] og mod nord til den canadiske provins [[Quebec]].
 
I den sydlige del af delstaten findes bjergene [[Taconic Mountains]] og mod nordøst [[Granitic Mountains]]. Omkring 77% af Vermonts areal er dækket af skov.