Magnus Stenbock: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Bot: Migrerer 1 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:Q449530
oversat
Linje 6:
Magnus Stenbock blev født i [[Stockholm]] den 12. maj 1665 som søn af [[Gustaf Otto Stenbock]] og [[De la Gardie|Christina Catharina De la Gardie]]. Han blev gift med Eva Magdalena [[Oxenstierna]] og fik tre børn. Han døde i [[Danmark|dansk]] krigsfangenskab den [[23. februar]] [[1717]].
 
Han blev utnævntudnævnt til general[[guvernør]] i [[Skåne]] i [[1707]]. Under hans ledelse forbedredes forholdene i provinsen og korruptionen i forvaltningen blev bekæmpet. <ref>Ingvar Eriksson: ''Karolinen Magnus Stenbock''. Atlantis 2007 ISBN 978-91-7353-158-0</ref>
 
I [[november]] [[1709]] gik en dansk hær i land udenforuden for [[Helsingborg]] i et sidste forsøg at generobre de tabte provinser på den [[Skandinavien|skandinaviske]] halvø.
 
Magnus Stenbock ledteførte den svenske hær tilltil sejr i [[Slaget ved Helsingborg]] den [[28. februar]] [[1710]]. DetteDet blev afgørende for krigens udfald, og slaget blev det sidste mellem danskere og svenskere om Skåne.
 
Som tak for sejren ved Helsingborg blev han af det svenske rigsråd udnævnt til feltmarskal, en udnævnelse som dog [[Karl XII]] nægtede at godkende. I stedet lod kongen ham tage plads i rigsrådet.
 
I [[1712]] besejrede han en dansk-saksisk hær i [[Slaget ved Gadebusch]] i [[Tyskland]] og blev i 1713 endelig udnævnt til [[feltmarskal]].
Linje 18:
I [[1713]] blev han omringet sammen med det svenske ekspeditionskorps i [[Tønning (Slesvig)|Tønning]] i [[Sønderjylland]] og måtte kapitulere den [[5. maj]]. Stenbock blev taget til fange og i [[1714]] sat i [[fæstningsarrest]] på [[Kastellet]] i [[København]].
 
Stenbock hadehavde også kunstneriske talenter. Selvportræt og digte fra fangenskabet findeser bevaret.
 
En rytter[[statue]] (den eneste i Sverige overaf en ikke kongelig person) er rejst over Magnus Stenbockstår på Stortorget i [[Helsingborg]]. Statuen blev udført i [[1901]] af kunstprofessorprofessor John Börjeson.
 
I Helsingborg er også et stort antal foreninger og firmaer, et indkøbscenter, en skole og en kirke opkaldt efter Stenbock. Et af [[Skånetrafiken]]s [[pågatåg]] er også opkaldt efter ham.
 
== Noter ==