Selvforsvar: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Linje 15:
 
Selvforsvar baseret på naturlige reaktionsmønstre er indenfor Danmarks grænser udviklet af [http://sence.dk Sence] (med referencer til f.eks. [[Tony Blauer]] mht. PDR/SPEAR-systemet), som ser selvforsvar som en helhed, der typisk starter før den fysiske vold og måske slutter længe efter, som f.eks. ved en posttraumatisk belastningsreaktion.
 
== Hvad er vold? ==
Enhver fysisk eller psykisk kontakt eller handling, som den enkelte person oplever krænker hans eller hendes fysiske eller psykiske grænser - Kilde: Arbejdstilsynet
 
== Aktivt og passivt selvforsvar ==
Line 44 ⟶ 47:
| archiveurl =
| archivedate = }}</ref>
 
== 3 faser af selvforsvar ==
 
En voldelig situation kan betragtes i tre faser:
 
* Pre-konflikt
* Selve konflikten
* Post konflikten
 
'''Pre-konflikten''' er typisk optakten til selve konflikten, som kan starte 2 min. før den voldelig situation udfolder sig, men det kan også være noget som begynder timer/dage inden, som f.eks. på en instutiation hvor man kan "mærke" at noget er på vej. Det er i denne fase at man kan lære at læse signalerne og genkende når en optrapningen er på vej.
 
'''Selve konflikten''' er typisk tænkt som en fysisk situation, som f.eks. et slag eller spyt. Men da arbejdstilsynet også definere vold som noget pyskisk, kan det betragtes som "toppen" af en psykisk situation, f.eks. ved mobning.
 
'''Post konflikten''' er typisk når konflikten er over. Her kommer opfølgningen med institutionen, politi eller andre. Det er også her PTSD kan vise sit grimme ansigt. Det er også her at man kan reflektere over det som er sket, og være med til at at næste "cyklus" med pre-konflikt kan håndteres bedre.
 
== Mental forberedelse ==