1. Thessalonikerbrev: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m navboks istf højreboks, removed: {{Ny Testamente}} ved brug af AWB
Jeg har slettet den gamle side, som var yderst mangelfuld. Og er begyndt at skrive en ny. Den er ikke færdig, men jeg håber at kunne skrive videre på den inden for de næste par dage. Der mangler f.eks. stadig et overblik over brevets indhold.
Linje 1:
Første Thessalonikerbrev (også kaldet 1 Thessalonikerbrev og forkortet 1 Thess.). Er et af de syv breve, der traditionelt siges at være skrevet af [[Paulus]].
'''Paulus' første brev til tessalonikerne''', også kaldt '''1. Thessalonikerbrev''', er et de breve som [[Apostelen Paulus|Paulus]] tillægges. Brevet indgår i [[Det Nye Testamente]] og er i den [[Kanon (Bibelen)|kanoniske]] rækkefølge den trettende bog i [[Det Nye Testamente]]. Det forkortes på dansk ''1 Thess''.
 
'''Autenticitet'''
Brevet regnes for et af de breve som, med ret stor sikkerhed, kan siges at være skrevet af Paulus. Det er muligvis skrevet omkring år 52<ref name="Brown">[[Raymond E. Brown]], ''An Introduction to the New Testament'', [[Anchor Bible]], 1997. pp. 456-466</ref> og er derved den ældste bog i Det Nye Testamente.
 
Selvom der i forskningen er en bred enighed om brevets
==Kilder==
autenticitet, er det gennem tiden blevet hævdet af enkelte forskere, at brevet
{{Reflist}}
er en forfalskning.  En der især har anfægtet brevets autenticitet er [[F. C. Bauer]], hvis kritik gik ud på, at brevet mangler den polemisk tone mod jødedommen og læren om retfærdiggørelse ved tro.<ref>Baur 1845 s. 480 (I 1855 udkom afsnittet som artikel i '''Theologische Jahrbücher '''14 s. 141-168 med titlen ”Die beiden Briefe an die Thessalonicher. Ihre Echtheit und Bedeutung für die Lehre von der Parusie
Christi.” Se Baur 1855)
</ref> Denne kritik influerede især [[Tübingerskolen]] og en række hollandske teologer.<ref>Se s. 14 i '''Nytestamentlig
isagogik''', Holger Mosbech, København 1946-1949</ref> Men kritikken af brevets autenticitet forekommer i dag at være forstummet.<ref>Se s. 44 i '''Kommentar til - Paulus’ breve til Thessalonika''', Niels Hyldahl, København 2003</ref>
 
'''Affattelsestidspunkt'''
 
Spørgsmålet om, hvornår brevet er blevet skrevet afhænger af forståelsen af [[Paulus’ kronologien]]. Men der er en stor enighed i forskningslitteraturen om, at brevet må være skrevet på Paulus’ første missionsrejse. En langt større usikkerhed, er der forbundet med at tidsfæste Paulus’ første missionsrejse.
 
'''Integritet'''
 
Påstandene imod brevets integritet kan overordnet deles op i to grupper, hvor den ene hævder, at der findes interpolationer i teksten, hvorimod den anden gruppe består af mere komplekse teorier om brevets redaktion.  
 
{{Navboks bøger i Det Nye Testamente}}