Corioliseffekten: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
#REDIRECT Corioliseffekten
Oprettet ud fra Centrifugalkraft
Linje 1:
'''Corioliskraften''' er en tilsyneladende kraft ([[fiktiv kraft]]) der synes at påvirke legemer der er i bevægelse i forhold til et [[koordinatsystem]] der roterer jævnt (dvs. med konstant [[vinkelhastighed]]) i forhold til et [[inertialsystem]].
#REDIRECT [[Corioliseffekten]]
 
Hvis et legeme bevæger sig i et roteret koordinatsystem, må legemet ud over [[centripetalkraft]]en påvirkes af en yderligere [[kraft]] der sikrer den retlinede bevægelse. Coriliskraften udtrykker "oplevelsen" af denne kraft i det roterede koordinatsystem.
 
[[Newtons anden lov]] er kun gyldig i inertialsystemer, og kan derfor ikke benyttes i det koordinatsystem der roterer sammen med den jævne cirkelbevægelse (hvor legemet er i retlinet bevægelse). Ved at tilføje en [[fiktiv kraft]], ''corioliskraften'', kan Newtons anden lov bringes til anvendelse også når legemer bevæges et jævnt roterende koordinatsystem ([[centrifugalkraft]]en skal også tilføjes). Corioliskraften er vinkelret på bevægelsesretningen og ligger i rotationsplanet; på [[vektor]]form er den:
 
:<math>{\vec F}_{cor} = -m {\vec \omega} \times {\vec v}</math>
 
hvor ''m'' er legemets [[Masse (fysik)|masse]], ''<math>{\vec v}</math>'' er rotationens
konstante [[vinkelhastighed]] (som vektor) og '''r''' er en vektor der forbinder et punkt på koordinatsystemets rotationsakse med det legeme vi betragter. Hvis det er underforstået at <math>{\vec F}_{cor}</math> og <math>{\vec v}</math> begge ligger i et [[plan (matematik)|plan]], og er vinkelret på hinande, samt at <math>{\vec \omega}</math> er [[normal (matematik)|normal]] på rotationsplanet, reducerer dette til
 
:<math>F_{c} = m \omega v</math>
 
Man får intuitivt en fornemmelse af corioliskraften i en karrussel. Går man ind mod midten af karrussellen, føles det som om man presses i karrussellens omdrejningsretning (dvs. til højre hvis karrussellen roterer mod uret). Denne kraftpåvirkning er netop corioliskraften, der som sagt ikke ar virkelig, men en følge af den opfattelse af at man "hører til" på underlaget, dvs. karrussellen.
 
Tilføjelse af corioliskraften er ikke nok til at gøre Newtons anden lov gyldig i systemer der roterer med konstant vinkelhastighed, også [[centrifugalkraft]]en må inkluderes. Accelereres systemet på andre måder tilføjes yderligere fiktive kræfter: [[Elevatorkraften]] og [[Vinkelaccelerationskraften]].
 
Corioliskraften er årsagen til [[corioliseffekten]], der får vinde og havstrømme til i grove træk at rotere med uret på den nordlige halvkugle, og mod uret på den sydlige halvkugle. I dette tilfælde er jorden det roterende koordinatsystem.
 
== Se også ==
* [[Fiktiv kraft]]
* [[Corioliseffekt]]
 
== Referencer ==
* Gunnar Christiansen, Erik Both og Preben Østergåaard Sørensen: ''Mekanik''. ISBN 87-503-7583-0
 
[[Kategori:Fysik]]
[[Kategori:Klassisk mekanik]]