Cykeltyper: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
→‎Transportcykler: Tilføjet intern henvisning
Updates infos about kids bikes/"Børnecykler"
Linje 34:
== Børnecykler ==
Børnecykler er i oftest efterligninger af voksencykler, hvor stel og hjul blot er betydeligt mindre. Nogle få cykeltyper er dog særligt konstrueret til børn.
 
[[Fil:Trailercycle.jpg|thumb|right|Halvcyklen gør det muligt for børn at træde i pedalerne, når de cykler sammen med en voksen. {{Byline|Ernst Poulsen}}]]
** ''Trehjulet cykel'' er en lille cykel til børn, der endnu ikke kan balancere på en tohjulet cykle. Findes også med et lille lad, som bliver produceret af [http://winther-cykler.dk/ Winther]. Winther er et kendt mærke, der blev etableret i 1932 og er familie ejet. Egentlig startede familien det som en lille hobby, men den dag i dag er de måske det mest velkendte mærke indenfor trehjulet cykler. Den velkendte trehjulet cykel, osm der her tænkes på, er den postkasserøde trehjulet cykel, med lad. Mange børn ejer sådan en cykel!
**'' Chopper-cyklen'' blev udelukkende produceret af Raleigh-fabrikkerne. Cyklen var udstyret med et meget højt styr, langt sæde og højt ryglæn. Cyklen var populær blandt blandt børn og unge i 1970'erne, men berygtet for risikoen for at tippe bagover.
** ''Halvcykel'' er en cykel, der kobles bag på en almindelig cykel. Typisk er der tale om en cykel i børnestørrelse uden [[forhjul]], der kobles på en voksencykel. Halvcyklen har kun et hjul og kan ikke køre af sig selv.
** ''Løbecykel'' er en cykel uden [[pedal]]er eller anden fremføringsmekanisme. Cyklisten kommer frem ved at løbe mens han eller hun sidder på cyklens [[saddel]]. Puky og Kokua er eksempler på løbecykler, som danskerne køber. Puky er et forholdvis billigt mærke, sammenlignet med Kokua. Puky løbecykler koster ca 600dkk, hvor en Kokua løbecykel koster 1500dkk. En løbecykel er super godt til børn som skal lære at cykle, da det øger deres motorik og de får en bedre balance.
** ''Sparkecykel'' er i princippet det samme som et [[løbehjul]], men har oftest et stort forhjul. Personen kommer frem ved at sparke bagud med det ene eller andet ben, mens han står på cyklens platform.
== Andre cykeltyper ==
[[Fil:Reiserad-beladen.jpg|thumb|Fuldtlæsset turcykel med forbagagebærer. {{Byline|Ralf Roletschek}}]]
** ''Touring/tur-cyklen'' er konstrueret til at medtage bagage, og til at køre længere ture. Cyklen har derfor et stærkt stel, og er som regel udstyret med (lavpunkts-)bagagebærer foran og en kraftig bagagebærer bagtil samt holdere til vandflasker. Turcykler har meget lave gear, så kørsel i bjerge ikke er en hindring. De gængse turcykler havde relativt smalle dæk, men siden Mountainbiken kom frem, har den overtaget rollen som turcykel for mange cyklister.
** ''[[Cykel med fast gear]]'' har kun et gear og ingen [[friløbskrans]]. Dvs. at når cyklen bevæger sig, så bevæger pedalerne sig også. Denne slags er ikke en bestemt cykeltype, men mere specifikt en geartype, som kan være på alle cykeltyper. Dette er ofte anvendt af cykelbude, fordi mekanikken er så simpel og derfor ikke kræver meget vedligeholdelse. Cykelbude kører sjældent over lange distancer uden stop, og derfor er der sjældent brug for, at kunne skifte fra et lavt til et højt gear. Gearets hårdhed bestemmes af mængden af tænder på tandhjulet – jo flere tænder der er på tandhjulet, jo længere skal kæden bevæge sig og derfor er det hårdere at cykle med, men samtidig trækker det bedre.
** ''Single-speed cyklen'' er på samme måde som fixed-gear cyklen kun udstyret med ét gear. Forskellen på de to typer er, at en single-speed cykel har en friløbskrans, så pedalerne bevæger sig ikke selvom cyklen bevæger sig. Denne geartype er ofte brugt af cykelbude eller på mountainbikes.
Line 56 ⟶ 57:
** ''[[Væltepeter]]en'' er en historisk cykeltype, hvis mest karakteristiske træk er, at forhjulet er langt større end baghjulet.
 
== Eksterne henvisninger ==
* Winther Bikes - [http://www.wintherbikes.com/da/content/om-winther http://www.wintherbikes.com/da/] - 25-09-2014
* Trehjulet cykler - Cykler til børn hos [[Cykelborn.dk]]
* [http://cykelborn.dk/collections/lobecykler Løbecykler] - Puky og Kokua informationer
[[Kategori:Cykeltyper| ]]