Lyksborg: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 40:
Ved folkeafstemningen i [[1920]] stemte flertallet af indbyggerne for at forblive i Tyskland. Cirka 10 % stemte for genforening med Danmark. De danske og dansksindede i byen etablerede efterhånden et net af institutioner. Byen råder både over en dansk børnehave, skole og kirke. På skolens store udeområde er der etableret en jernalderlandsby under navnet ''Lyksborg Historiske Værksted''. Her kan eleverne bo, spise og arbejde som man gjorde det i [[Jernalder|jernalderen]].
 
Hverdagssproget i byenområdet var op til 1900-tallet [[Dansk (sprog)|dansk]] ([[sønderjysk]]). Den [[Angeldansk|angeldanske]] variant i byen blev også omtalt som Lyksborgdialekten (''Glücksburger Dialekt'') <ref>Berthold Hamer: ''''Geschichte Glücksburgs'', Lyksborg 1974, side 161</ref>. Kirke-og skolesproget i det sydlige Slesvig var ellers [[standardtysk]] og til tider også [[Rigsdansk|rigsdansk]]. I området tales nu overvejende standardtysk, men også [[nedertysk]] og [[sydslesvigdansk]].
 
Byen forveksles til tider med [[Glückstadt]] i [[Holsten]]. Forvirringen er ikke blevet mindre af at slottet i Glückstadt (opført [[1630]], nedrevet [[1710]]), kaldtes Glücksburg.