Forskel mellem versioner af "Diskussion:Stig Andersen Hvide"

(→‎falskemønter.: til Jörgen B)
:Påståendet bör nog källbeläggas eller återställas. [[Bruger:JoergenB|Jörgen B]] ([[Brugerdiskussion:JoergenB|diskussion]]) 30. dec 2014, 22:28 (CET)
::Det var nu [https://da.wikipedia.org/w/index.php?title=Stig_Andersen_Hvide&diff=1391754&oldid=1162251 denne redigering], der indsatte påstanden, og påstanden om falskmønteri er vist ganske udbredt, se {{google|marsk+stig+mønter}}. --[[Bruger:Palnatoke|Palnatoke]] ([[Brugerdiskussion:Palnatoke|diskussion]]) 30. dec 2014, 23:52 (CET)
:::Nå, så googlade jag, som du föreslog... I den första källan jag tittade på (Wikipediaspeglingarna var naturligtvis inte intressanta) stod följande:
::::''"I 1290 slog de sig ned på den lille ø Hjelm i Kattegat, hvor de drev hvad der senest siden Ingemann er betegnet som et falskmønterværksted. I virkeligheden skal man måske snarere betragte aktiviteten som en produktion af konkurrerende mønter."[http://www.danskmoent.dk/marsk.htm danskemønt]''
::och det är också mer likt det äldre synsätt på utmyntning jag hänvisat till.
::Några av de andra källorna talar dock om "falskmynteri" utan reservationer. Nu har man ju tydligen hittat en del av mynten som slogs på Hjelm, och därför borde det gå att svara på de avgörande frågorna:
::#. Präglades "hjelmmynten" med samma bilder och text som "kungamynten", eller kunde man på myntet se att de var "konkurrerande mynt"?
::#. Var metallvärdet dåligare (till vikten eller till ädelmetallinnehållet) i "hjelmmynten" än i "kungamynten"?
::Om mynten var klart åtskiljbara från "kungamynten", och av jämförbart metallvärde, så handlar det knappast om "falskmynteri" modern mening (vad nu den ode Ingemann än ansåg om saken). Var det däremot mynt som inte lätt kunde skiljas från kungamynten, men av sämre kvalitet, så kan det knappast kallas för något annat än just falskmynteri. Ligger sanningen någonstans däremellan, så borde nog artikeln förklara sakförhållandet samt återge vad källorna säger, men inte själv ta ställning. [[Bruger:JoergenB|Jörgen B]] ([[Brugerdiskussion:JoergenB|diskussion]]) 15. jan 2015, 16:33 (CET)
349

redigeringer