Fætter og kusine: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Rettet betegnelserne næstebørn, grandfætter og -kusine, introduceret termen næstsøskendebørn og fundet kilde på grandfætter og -kusine.
Linje 1:
En '''fætter''' er et [[barn|drengebarn]] af en [[forælder|forælders]] [[Familie (menneske)|søskende]], mens en '''kusine''' tilsvarende er et pigebarn.
 
Personer, der er fætre og kusiner til hinanden kaldes samlet '''næstsøskendesøskendebørn'''. Et barn af en fætter eller kusine kaldes en '''søskendebørngrandfætter''' eller '''grandkusine'''<ref>http://www.familieadvokaten.dk/breve-100/b100-192.html</ref>, og forstavelsen ''grand'' benyttes altså som på fx engelsk til at markere en generation op (eller ned). Et barn af en ''forældres'' fætter eller kusine kaldes enet '''halvnevønæstsøskendebarn''', ellermen i daglig tale oftere '''halvniecegrandfætter '''eller''' grandkusine'''.
 
Den skelnen mellem køn, som på dansk er indbygget i begrebsparret fætter og kusine, er fraværende på mange andre sprog – fx på svensk, hvor ''kusin'' bruges om begge køn. I norsk benyttes '''søskendebarn''' (no. søskenbarn) mest, men '''fetter''' og '''kusine''' bruges også, som på dansk.