Skrift (typografi): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Fjernede tomt udtryk, der ikke gav mening for teksten.
Opdateret siden. Fjernet den engelsk betegnelse font og benyttet den danske betegnelse istedet. Organiseret skrifttypeformater som en liste, samt opdateret og gjort teksten mere klar.
Linje 4:
 
== Skriftvarianter ==
En skrift kan findes i flere varianter, ofte en ordinær (opret skrift), en [[kursiv]] (skråskrift) og en fed og/eller halvfed. I [[blytype|blyets]] tid betegnedes en skrift med varianter og i forskellige [[Skriftstørrelse|størrelser]] (''grader'') som et '''garniture'''. Kursiven var oprindelig en selvstændig skrift, men er nu almindeligvis knyttet til en ordinærskrift.
 
== Nogle begreber ==
Linje 27:
 
== Skrifttyper på computeren ==
SkrifterSkrifttyper på en computer benævnesbestår almindeligvis med det engelske udtryk fonte. Fonte eraf filer, der indeholder instruktioner for at danne de enkelte tegn i forskellige størrelser, samt oplysninger om afstanden mellem de enkelte tegn, såkaldte knibningstabeller. F.eks. skal bogstavet 'T' stå tæt på lave bogstaver som 'a', medens afstanden til et højt bogstav som 'h' skal være større for at undgå sammenstød.
Tre skrifttype-formater er dominerende i dag:
Tre formater for fonte er dominerende i dag. TrueType, der blev udviklet til [[Windows]] 3.1 og til Apple System 7, Adobe Type 1, der blev udviklet til brug for [[Postscript]] og det nyere format OpenType. Forskellige fonte indeholder forskellige tegnsæt til forskellige sprog. Oprindelig brugtes forskellige code pages som varianter af ASCII-tegnsættet. Nu bruges i OpenType Unicode-tegnsættet, der principielt gør det muligt at have tegn for samtlige skriftsprog, levende som døde. Ingen fonte indeholder dog det komplette tegnsæt.
* [[TrueType]], der blev udviklet til [[Windows]] 3.1 og til Apple System 7.
Type 1 fonte kunne suppleres med såkaldte expert fonts, der kunne indeholde [[ligatur]]er, [[Kapitæl_(typografi)|kapitæler]] og forskellige dekorerede bogstaver med lange udløb eller lignende. Disse kan være inkluderet i en OpenType font-fil.
* [[PostScript]], der er udviklet af Adobe[[Postscript|.]]
* [[OpenType]], der er det nyeste format og er kompatibelt med de seneste [[Windows]], [[OS X]] og [[Linux]] systemer.
Tre formater for fonte er dominerende i dag. TrueType, der blev udviklet til [[Windows]] 3.1 og til Apple System 7, Adobe Type 1, der blev udviklet til brug for [[Postscript]] og det nyere format OpenType. Forskellige fonteskrifttype-filer indeholder forskellige tegnsæt til forskellige sprog. Oprindelig brugtes forskellige code pages som varianter af [[ASCII]]-tegnsættet. NuI brugesOpenType ibenyttes OpenTypenu [[Unicode]]-tegnsættet, der principielt gør det muligt at have tegn for samtlige skriftsprog, levende som døde. Ingen fonteskrifttyper indeholder dog endnu det komplette tegnsæt.
TypeSkrifttyper 1i fontePostScript-formatet kunne suppleres med såkaldte expert -fonts, der kunne indeholde [[ligatur]]er, [[Kapitæl_(typografi)|kapitæler]] og forskellige dekorerede bogstaver med lange udløb eller lignende. Disse kan være inkluderet iI en OpenType fontskrifttype-fil kan disse karakterer inkluderes i filen.
 
== Se også ==