Dampmaskine: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 43:
=== James Watt ===
Det blev [[James Watt]], der kom til at føre an i den udvikling, der forandrede Newcomens dampemaskine og fik den til at virke i [[1774]]. Det lykkedes ham at konstruere en maskine, som var meget mere økonomisk end sin forgænger, og samtidig var det en god erstatning for hestegange og vandhjul.
I wattsWatts maskine var det ikke nødvendigt hele tiden at opvarme og nedkøle cylinderen ved at have en afkølet beholder ved siden af. Det medvirkede også til, at man ikke behøvede at vente hele tiden med at opvarme og nedkøle, og maskinen kunne arbejde hele tiden. Det, som var det vigtigste ved Watts maskine, var at den var i stand til at omsætte en potentiel energi til kinetisk energi, med andre ord var det muligt i dette tilfælde at skabe roterende bevægelse. Nu var det også muligt at omsætte dampens energi til at drive andre maskiner. Senere forbedrede han det yderligere, med fordoblet effekt.
 
[[Fil:1903 Burnley Ironworks company steam engine close up.ogv|thumb|Dampmaskine fra 1903 i funktion på Burnley Ironworks]]