Kinesiske borgerkrig: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Stavefejl
Linje 122:
Den amerikanske general [[George Marshall]] ankom til Kina og forsøgte at formidle våbenhvileforhandlingene mellem KMT og KKP med det formål for øje at etablere en bred national samlingsregering i Kina. Men hverken kommunisterne (repræsenterede ved [[Zhou Enlai]]) eller Chiang Kai-sheks repræsentanter var villige til at indgå kompromisser om visse centrale spørgsmål, og heller ikke til at give afkald på nogen af de territorier, de nu beherskede efter det japanske nederlag. Men det skulle blive af stor betydning, at nationalisterne hjemsendte 1,5 millioner soldater som et tegn på samarbejdsvilje med Marshall, mens kommunistene ikke gjorde noget lignende.
 
Marshall havde mødt Mao i [[Yan'an]], og da havde Mao fremstået som moderat, nærmest fredelig. Dette møde var en vigtig grund til, at generalen noget senere pressede Chiang Kai-shek til en våbenhvile i [[Manchuriet]], der Kuomintang havde startet en offensiv i maj og udøvede et meget stærkt pres mod kommunisterne. Den strategisk viktigevigtige by [[Siping]] faldt og [[Changchun]] og [[Jilin (Jilin)|Jilin]] blev evakuerede. Våbenhvilen, som trådte i kraft [[7. juni]], kom i stand akkurat tids nok til, at kommunisterne kunne tilbagekalde ordren til sine styrker om at evakuere [[Harbin]], den eneste større by, de endnu beherskede i nord, og gå over til guerillakrigsføring. Der er grund til at antage, at dette reddede kommunisterne fra et måske afgørende tilbageslag. I stedet fandt de sig nu i en tryg situation og med ryggen mod sine venner i [[Sovjetunionen]], som sendte betydelige militære forsyninger over grænsen.
 
KMTs angreb sommeren 1946 fordrev kommunisterne med store tab fra [[Anhui]], [[Henan]] og [[Jiangsu]]. Den direkte forbindelse mellem Manchuriet og Yan’an blev afskåret ved nationalisternes erobring af [[Zhangjiakou]] [[10. oktober]]. Også inde i Manchuriet blev KKP presset tilbage. Sikker på, at KMT var nær ved at sejre og misfornøjet med Chiangs udemokratiske styremåde, besluttede USAs præsident [[Harry S. Truman]] fra september at standse videre forsyninger i otte måneder.