Henry George: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Bot: Datomærk skabeloner
m Robotassisteret flertydig: New York, New York - Ændrede link(s) til New York City
Linje 5:
George var født i [[Philadelphia]], [[Pennsylvania]], men drog som 16-årig vestpå til [[Californien]]. Efter et mislykket forsøg på at ernære sig som guldgraver blev han journalist.
 
På en tur til [[New York, New YorkCity|New York]] slog det George, at de fattige i den veletablerede by havde det meget værre end de fattige i det mindre udviklede Californien. Dette paradoks var temaet for hans bog ''[[Fremskridt og Fattigdom]]'' (originaltitel: ''Progress and Poverty'') fra [[1879]] som blev en stor succes med over tre millioner eksemplarer. I bogen argumenterer George for, at næsten al den velstand, som skabes af sociale og teknologiske fremskridt i en fri markedsøkonomi, bliver opfanget af jordejere og monopolister, og at denne koncentration af ufortjent velstand er roden til fattigdom. George mente, at det var en stor uretfærdighed at forhindre et menneske i at bruge naturlige resurser og sammenlignede det med slaveri.
 
Georges baggrund for dette var, at han havde oplevet fattigdommen på sin egen krop, og han havde set mange forskellige miljøer på sine rejser og ved at bo i Californien på et tidspunkt med kraftig vækst. Specielt havde han bemærket, at anlæggelsen af [[jernbane]]r i Californien pressede jordpriserne og renterne opad lige så hurtigt eller hurtigere, end lønningerne steg.