Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m WPCleaner v1.30 - Overskrift starter med et "=" (Fixed using WP:WPCW)
m Let sproglig frisering, bl.a. konsekvent nyt komma efter Dansk Sprognævns anbefaling
Linje 1:
'''Parforcejagtsystemet og Eremitagen''' er ét af de ni områder i [[Danmark]], der er optaget på [[UNESCO]]s liste over ''kandidater til [[verdensarv]]'' (tentativ liste over verdensarv).
UdoverUd over de ni kandidater til verdensarv er der i øjeblikket fire steder i det danske rige, der er godkendt som verdensarv., Den nuværende verdensarv ernemlig [[Jellingmonumenterne]] (1994), [[Roskilde Domkirke]] (1995), [[Kronborg]] (2000) og [[Ilulissat Isfjord]] (2004).
 
== Parforcejagt ==
Linje 8:
[[Christian 5]] (konge 1670-1699) omdannede flere af de [[Nordsjælland|nordsjællandske]] skove til ”parforcejagtlandskaber” efter fransk mønster.
 
I områder, der anvendes til parforcejagt, er vejene anlagt i stjerneform, så jægerne kan stå i vejkrydsene og lettere overskue hundenes jagt af vildtet. Der er rester af sådanne anlæg i [[Hareskoven]] ved [[Farum]], i [[Geels Skov]] ved [[Holte]], i [[Store Dyrehave]] ved [[Hillerød]] og i den sydlige del af [[Gribskov (skov)|Gribskov]].
 
Det bedst bevarede anlæg ligger på [[Eremitagesletten]] i [[Dyrehaven|Jægersborg Dyrehave]]. Her ligger [[Eremitageslottet]] i det centrale vejkryds.